Teulat de l'edifici de Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès (ACN)

El futur de l'operació BBVA-Sabadell: què pot passar ara?

Tres escenaris per al BBVA: deixar-ho estar, millorar l'oferta o una OPA hostil sense precedents d'èxit
Enllaç a altres textos de l'autor

Iván Gutiérrez

Periodista a la delegació de Madrid de TV3 especialitzat en economia

@ivanngutierrez
Actualitzat
TEMA:
Banca

Fa una setmana l'oferta del BBVA sobre el Banc Sabadell va esverar els mercats i el sector bancari. I l'endemà del no del Sabadell, s'obren tres escenaris: que el BBVA abaixi els braços i ho deixi estar, que millori l'oferta apujant el preu o que llanci una compra hostil, un intent inèdit en els últims quaranta anys. 

L'endemà del comunicat del Sabadell, la borsa ha penalitzat les seves accions en l'obertura, però les caigudes s'han moderat durant el matí. El BBVA, en canvi, ha anat a l'alça, com era d'esperar.

El fet que les accions del Sabadell no s'hagin desplomat pot ser un senyal que molts inversors han preferit seure i esperar, perquè encara especulen amb la possibilitat d'una contraoferta més sucosa. Seria una de les opcions.

L'oferta original del BBVA no incloïa diners en efectiu, sinó només un bescanvi d'accions. És a dir, l'accionista del Sabadell no rebria diners, sinó que per cada 4,83 accions que tingués del Sabadell (més barates), en rebria una del BBVA (més cares).

Per tant, els actuals accionistes canviarien l'actual projecte del Sabadell per pujar al barco del BBVA. L'operació es valora en uns 12.000 milions d'euros, i això representa una prima del 30% respecte al preu que tenia el Sabadell abans de fer-se pública l'oferta.
 

Millorar l'oferta: més alta i en efectiu

Si, com molts analistes especulen, el BBVA decideix millorar l'oferta, té dues vies per fer-ho. D'entrada, podria apujar el preu i la prima que cobrarien els accionistes. De fet, aquests últims dies el preu de l'acció ja ha pujat, de manera que l'oferta original del BBVA ha perdut atractiu.

En paral·lel, el BBVA podria pagar part de la compra en efectiu. Seria una manera de donar als accionistes del Sabadell l'oportunitat de fer caixa immediatament.

I és l'opció que analistes financers com Javier Alonso, de Welcome AM, veuen més probable: "Segons quina mena d'oferta sigui, el Sabadell s'ho podria replantejar."

En qualsevol cas, la decisió del consell del Sabadell es veu coherent: "Per descomptat que s'ha d'aconseguir el millor preu per als accionistes i és el més lògic, així que el BBVA ja hi devia comptar". Caldria veure si el BBVA pot finançar tota la compra a pulmó o bé ha de demanar diners als mercats, amb una ampliació de capital.

Paradoxalment, el BBVA i el Sabadell comparteixen alguns dels principals accionistes, bancs i fons d'inversió, que tenen interessos a les dues bandes. Fonts del mercat assenyalen que alguns dels principals propietaris del BBVA veurien bé que el banc torni a focalitzar-se en Espanya, perquè el seu negoci depèn sobretot de Mèxic i Turquia, dos països que poden presentar riscos. La compra del Sabadell seria la manera més directa de guanyar clients i quota de mercat. 

Una opa hostil 

El banc resultant aspiraria a liderar el sector a Espanya amb una quota de més del 25% i comportaria acomiadaments i tancaments d'oficines perquè surtin els números. Ara bé, hi ha un tercer escenari: el BBVA pot plantejar una compra a la brava, una opa hostil, sense acord del Sabadell, que podria obrir una guerra entre bancs.

Ara com ara, és l'opció menys probable. D'entrada, perquè la banca és un sector molt regulat, amb poc marge per a grans aventures i que està sota la tutela del Banc d'Espanya, poc amic de la inestabilitat.

A més, una compra o bé fusió pactada permet afrontar més fàcilment el procés de reestructuració i retallades (de plantilla i d'oficines) que acompanya qualsevol operació com aquesta. 

Només hi ha un precedent d'OPA hostil, i no va tenir èxit. A finals del 1987, l'antic Bilbao va intentar comprar Banesto a la brava, sense acord. Una guerra que no va guanyar i que va haver d'abandonar. Va acabar fusionant-se amb el Biscaia -no sense polèmica posterior- i anys després engolint Argentaria.
 

Un no celebrat a Catalunya i País Valencià

Més enllà dels mercats financers, el no del Sabadell ha rebut el suport de governs, organitzacions empresarials i sindicats. Tan bon punt es va saber la notícia, la consellera d'Economia la va aplaudir.

I avui mateix, el president de la Generalitat Valenciana (crític amb la possibilitat de perdre la seu social del banc a Alacant) també ho ha celebrat, perquè ajuda a mantenir entitats financeres amb "arrelament al territori".

Les patronals catalanes com Foment i Pimec també han donat suport a la decisió del Sabadell, així com la Cambra de Comerç de Barcelona. 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut