L'expresident Carles Puigdemont en la seva reaparició a Catalunya (ACN/Jordi Borràs)

El futur de Puigdemont i Junts: els reptes del partit davant del congrés de l'octubre

L'expresident de la Generalitat no té ara cap càrrec orgànic en el partit
Enllaç a altres textos de l'autor

Carles Castellnou

Periodista de la secció de Política de TV3

Actualitzat
TEMA:
Junts

A Calella de Mar i a finals d'octubre, Junts dibuixarà el full de ruta i qui l'escriurà en el seu futur immediat. Sembla clar que, en aquest congrés, Carles Puigdemont, que ara no té cap càrrec orgànic en el partit, serà el president de la formació si ell vol ser-ho. Diuen els seus fidels i aquells que no ho eren tant que s'ha guanyat el dret a triar després d'anys d'exili i el periple judicial per Europa del qual sempre n'ha sortit victoriós.

En les dependències del Parlament, un dirigent de primera línia de Junts ens reitera el que defensa el nucli dur de la formació: que Puigdemont complirà la seva paraula i, quan pugui tornar a Catalunya ja amnistiat, continuarà a la primera línia política, però no serà el cap de l'oposició a Salvador Illa i segurament deixarà l'acta de diputat a la cambra catalana.
 

Paraules en campanya

Durant la campanya de les eleccions catalanes a Argelers, Puigdemont va dir en més d'una ocasió: "No faré de cap de l'oposició i crec que tothom pot entendre que després d'estar anys defensant la institució de la presidència i assumint costos i riscos molt alts, no s'entendria ocupar l'escó per l'escó, no ho entendria ni jo mateix". Ho va dir amb aquestes paraules el maig en una roda de premsa al poliesportiu d'Argelers, el campament base de la seva campanya i amb paraules semblants en el dinar de final de campanya que va fer amb la premsa a la Roca d'Albera.

Els més pròxims al president no tenen cap dubte de la seva paraula i el secretari general del partit, Jordi Turull desitja que "Puigdemont estigui implicat al màxim amb Junts i amb la fórmula que se senti més còmode".

Aquest posicionament és el que vol el nucli dur de Junts, que no descarta i de fet, animaria a Puigdemont a presentar-se a unes pròximes eleccions per ser president i ser el rival de Salvador Illa. Aquest cop, diuen, seria un enfrontament d'igual a igual i no fent campanya fora de Catalunya. 

Jordi Turull i Carles Puigdemont, instants abans de la compareixença de l'expresident a l'Arc de Triomf (EFE / Quique Garcia)

 

Les veus discordants

Però no tothom pensa de la mateixa manera. Alguns dirigents voldrien un canvi en el tarannà de Junts. Un dirigent que prefereix mantenir una conversa telefònica discreta amb nosaltres i no a les instal·lacions del Parlament diu que el congrés de Calella "malauradament" només servirà per "coronar" Puigdemont i no per fer allò que necessita la formació: "Ser una alternativa real a Illa, positiva pels catalans i fer un partit del segle XXI i no ancorat al 2017".

Aquest dirigent, que diu que diversos alcaldes i líders territorials que té Junts pensen com ell, també es queixa que en el congrés de l'octubre es marquin com a objectius prioritaris el rellançament de l'independentisme, del qual la formació espera ser el partit de referència, i que, en canvi, no s'aposti per un nou finançament o altres fites socials i econòmiques ara que la formació postconvergent té una posició de força envers Pedro Sánchez.

Els crítics, però, reconeixen, que ara per ara no hi ha cap alternativa i que Puigdemont i els seus agafaran les regnes del partit i decidiran el camí a seguir.
 

Altres personalitats dins de Junts

Més enllà de les diferents visions, tots donen per descomptat que Jordi Turull continuarà a la secretaria general; Míriam Nogueras, de portaveu a Madrid, i que la fins ara presidenta del partit, Laura Borràs, segurament pilotarà el consell nacional, sobretot després que l'actual president Josep Rull hagi anunciat la seva renúncia, per evitar que aquest càrrec de partit coincideixi amb l'institucional de president del Parlament.

Entre els objectius del congrés també estarà la construcció d'una alternativa clara al govern socialista d'Illa, al qual consideren de base tripartida pel suport que ha tingut de moment d'Esquerra Republicana de Catalunya i dels Comuns, que es podria plasmar en una mena de govern a l'ombra encara per concretar. Aquesta mena de govern alternatiu ja l'havien fet els socialistes quan estaven a l'oposició, tant en època d'Illa com de Pasqual Maragall.
 

Recosir la unitat... o no

A ningú se li escapa que en el congrés de l'octubre, Junts també haurà de decidir si vol o no recosir la unitat independentista amb Esquerra i fins i tot amb la CUP i les organitzacions independentistes.

Alguns dirigents de la formació pensen que Junts quedarà com únic referent polític sobiranista i pronostiquen el daltabaix sobretot dels republicans.

Altres asseguren que un nou procés necessitaria tot el bloc independentista que el va fer possible a la vigília del 2017.

I encara alguns altres pensen que l'independentisme ha de ser "l'horitzó a llarg termini". Primer, s'hauria de donar resposta a les necessitats dels catalans, mentre s'eixampla la base independentista. Tot per no repetir els errors del passat. A hores d'ara, però, pocs dubten que el futur de Junts passa per Puigdemont.

 

ARXIVAT A:
Junts Carles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut