El president de Corea del Sud es manté al poder després del boicot a la moció de censura

Els diputats del partit de govern han abandonat l'hemicicle en el moment de la votació i han impedit que s'arribessin als 200 vots necessaris per destituir Yoon Suk-yeol
Actualitzat
TEMA:
Corea del Sud

El president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, es manté per ara en el càrrec. La moció de censura votada aquest dissabte a l'Assemblea Nacional ha estat rebutjada, perquè els diputats del Partit del Poder Popular --tots, excepte tres-- han decidit boicotejar la votació, deixant buits els seus escons i impedint que s'arribés als 200 vots necessaris per fer-lo fora.

El president Yoon supera doncs el plebiscit parlamentari i segueix al capdavant del govern malgrat la situació de caos i inestabilitat política al país provocada per la imposició i posterior retirada de la llei marcial aquest dimarts a la nit.

La maniobra del president per aconseguir el control total del país l'havia deixat a la corda fluixa, després que les peticions de dimissió arribessin fins i tot des del seu mateix partit. Però, per ara, els partidaris de la seva destitució hauran d'esperar.

La votació s'ha allargat durant prop de tres hores, en què els membres de l'oposició esperaven que diputats del Parit del Poder Popular tornessin a l'hemicicle per donar suport a l'impeachment. En necessitaven vuit, però finalment només tres han emès el seu vot i la moció de censura s'ha tancat amb 195 suports, a cinc dels 200 necessaris.

Al carrer, prop de 150.000 persones, segons la policia, s'han manifestat durant hores a les portes del Parlament sud-coreà, a Seül, per demanar el cap del president de la República de Corea.

Els manifestants han demanat la destitució del president, a les portes del parlament sud-coreà (Reuters/Kim Kyung-Hoon)

Yoon, en mans del seu partit

Tot i que la força majoritària a l'Assemblea Nacional és el Partit Democràtic, la moció de censura liderada per aquest partit de l'oposició depenia de vuit vots favorables de la formació del president per assolir els dos terços necessaris. Però aquests sufragis no han arribat perquè els diputats conservadors del Partit del Poder Popular han abandonat la cambra abans de la votació de l'impeachment.

Només un diputat del partit del president ha ocupat l'escó durant la sessió i dos més han aparegut més tard per emetre el seu vot a la moció de censura (Reuters/Jeon Heon-kyun) (Reuters/Jeon Heon-kyun)

Hores abans, en una compareixença retransmesa per televisió aquest dissabte al matí, Yoon s'ha posat en mans del seu partit, des d'on també li havien arribat crítiques per aplicar la llei marcial sense justificació.

En les seves primeres paraules des de dimarts, el president Yoon ha demanat disculpes als sud-coreans per la imposició de la llei marcial. Ha justificat la mesura des d'un sentit d'urgència i ha assegurat que no eludirà les responsabilitats polítiques o legals que se'n derivin.

Amb aquest discurs, Yoon hauria fet canviar d'opinió diputats del seu partit que tenien previst donar suport a la moció de censura. El boicot a la votació també respon a una voluntat del Partit del Poder Popular de mantenir el control del govern i evitar unes eleccions anticipades que podrien aplanar el camí al Partit Demòcrata, ara a l'oposició però amb majoria absoluta al l'Assemblea Nacional.

Els sud-coreans han seguit amb atenció el discurs televisat del president Yoon Suk-yeol, hores abans de la votació decisiva (Reuters/Kim Soo-hyeon)

Un autocop amb intencions polítiques

El desencadenant de la crisi política va ser la imposició de la llei marcial per part del president Yoon Suk-yeol, dimarts a la nit. El seu argument, que calia "protegir la llibertat" davant una oposició que, segons diu, segueix els interessos de Corea del Nord i pretén "robar la felicitat" als ciutadans.

Tot seguit, el president va ordenar a l'exèrcit patrullar els carrers, va prohibir l'activitat dels partits polítics, va prendre el control dels mitjans de comunicació i va ordenar tancar el Parlament.

Tot un autocop d'estat que va ser confrontat per diputats reunits d'emergència a l'Assemblea Nacional per impedir que l'exèrcit en prengués el control, mentre al carrer milers de persones es manifestaven. Però poques hores després, el Parlament va derogar la llei marcial, i així va obligar el president a fer marxa enrere.

L'Assemblea Nacional sud-coreana, amb protestes a l'exterior, aquest dimarts (Reuters)

En els dies posteriors a la dràstica decisió, s'han sabut els motius polítics de la decisió. El president va declarar la llei marcial per aconseguir tots els poders de l'Estat i detenir líders polítics, tant de l'oposició del Partit Democràtic com del seu mateix partit, el Partit del Poder Popular.

En saber-se les motivacions de l'autocop d'estat, el líder del seu mateix partit, Han Dong-hoon, va demanar la suspensió immediata de Yoon, cosa que el deixava a la corda fluixa.
 

Un govern dèbil i en minoria parlamentària

Darrere aquesta decisió insòlita s'hi amaga un intent a la desesperada del president de salvar un moment de debilitat política, després que el principal partit de l'oposició, el Partit Demòcrata, guanyés les eleccions parlamentàries del mes d'abril.

Yoon va decidir aleshores mantenir-se en el poder, malgrat haver perdut la majoria a l'Assemblea Nacional. S'iniciava així un pols entre el partit del govern i el de l'oposició, amb bloquejos mutus i acusacions de corrupció que han esquitxat el mateix president i la seva dona.

ARXIVAT A:
Corea del Sud
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut