El G7 mobilitza 18 milions d'euros per combatre els incendis a l'Amazònia
- TEMA:
- Amazònia
Els líders del G7 tanquen la cimera de Biarritz amb el compromís de destinar 20 milions de dòlars, uns 18 milions d'euros, a combatre el foc a l'Amazones. A més, França -que també és un país amazònic pel seu territori a la Guaiana- ha ofert mitjans militars per a les tasques de control dels incendis.
La notícia ha estat ben rebuda pel ministre brasiler de Medi Ambient, però no pel president del país, Jair Bolsonaro. El president brasiler ha donat a entendre que el president francès Emmanuel Macron, amaga "altres interessos" i posa en dubte la seva voluntat d'ajudar.
"No podem acceptar que un president, Macron, llanci atacs irracionals i gratuïts sobre l'Amazònia, ni que disfressi les seves intencions darrere de la idea d'una "aliança" de països del G7 per "salvar" l'Amazònia, com si fóssim una colònia o terra de ningú. El respecte a la sobirania de qualsevol país és el mínim que es pot esperar en un món civilitzat."
Bolsonaro ho ha publicat a la xarxa i també ha declarat a les portes de la seva residència oficial, el palau de l'Alvorada, després que Macron anunciés l'acord del G7 per ajudar els països de l'Amazònia.
"Hi ha algú que ajudi una altra persona, si no és que és una persona pobra, sense esperar res a canvi? Què és el que volen de l'Amazònia des de fa tant de temps?"
El president del Brasil, Jair Bolsonaro (Reuters)
Per Macron, "la pèrdua del principal pulmó del planeta és un problema mundial" i "ningú pot dir que no el concerneix".
Estira-i-arronsa Bolsonaro-Macron
Els incendis a l'Amazònia han derivat en un pols polític entre Bolsonaro i Macron que ha arribat al terreny personal.
Diumenge Macron va respondre a les burles que Bolsonaro havia fet de la dona del president francès. Macron ha lamentat el comentari i ha dit que "confia que els brasilers tinguin aviat un president que estigui a l'alçada".
"(Bolsonaro) ha fet declaracions extraordinàriament irrespectuoses sobre la meva dona. Què puc dir? És trist, però sobretot és trist per a ell i per als brasilers". "Crec que els brasilers, que són un gran poble, tenen una mica de vergonya de veure aquest comportament i que esperen que, quan un és president, es comporti bé amb els altres." "Com que tinc molta amistat i respecte pels brasilers, espero que aviat tinguin un president que estigui a l'alçada."
Bolsonaro ha estat durament criticat perquè va donar suport a la publicació d'un internauta a Facebook que atribuïa les disputes de Macron i Bolsonaro a l'"enveja" del president francès. La publicació comparava dues fotos de les dones dels presidents: la dona de Bolsonaro, 27 anys més jove que ell, i Brigitte Macron, 24 anys més gran que el seu marit.
Bolsonaro va comentar: "No l'humiliïs, ha, ha, ha".
Captura de la pàgina de Facebook en què el president Bolsonaro se'n riu de Brigitte Macron (AFP)
Al Brasil, a Twitter s'ha creat una etiqueta #calabocabolsonaro (#callabolsonaro) on es multipliquen els atacs al seu president.
De tota manera, l'estira-i-arronsa entre els dos presidents no queda aquí. Inclou la plantada del brasiler al ministre d'Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, perquè tenia "una cita urgent amb el perruquer", o que Macron qüestioni les polítiques mediambientals i els esforços reals de Bolsonaro per combatre els incendis de l'Amazònia.
El president francès, Emmanuel Macron (Reuters)
Finalment, aquest divendres Macron va amenaçar de no donar suport a l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Mercosur en cas que el Brasil no compleixi els compromisos ambientals, com frenar la desforestació a l'Amazònia.
Macron i Trump, protagonistes
La cimera arriba al seu final en un clima més harmònic del que es podia preveure, almenys en aparença. Hi ha ajudat molt el to mesurat de Donald Trump, que ha exhibit sintonia amb Emmanuel Macron en la qüestió de l'Iran i ha apaivagat els ànims en la guerra comercial amb la Xina.
En una roda de premsa conjunta entre Trump i Macron han anunciat que s'ha obert la porta a una reunió amb entre el president nord-americà i el seu homòleg iranià, Hassan Rouhani, "si les circumstàncies són correctes".
A l'espera de veure sobre el paper els avenços, el G7 ha fet un gir inesperat. De moment, si res s'espatlla, es pot convertir en un èxit, sobretot per a l'amfitrió, Emmanuel Macron, que ha aconseguit marcar la seva agenda i veu com la seva vocació d'hiperlideratge surt reforçada d'aquesta trobada de poderosos.
Macron s'ha erigit en mediador d'alguns dels grans conflictes internacionals i el resultat que n'ha tret convida a un cert -i moderat- optimisme.
Qui també capitalitza els resultats és Trump. Sobre l'Iran i, després de dir que va beneir la visita sorpresa del ministre iranià, va dir que hi havia progrés i unitat sobre la crisi nuclear amb Teheran.
"Vull un bon Iran, un Iran fort, no pas un canvi de règim. Ja hem vist com ha funcionat això en els últims 20 anys, no ha anat bé. Volem que l'Iran sigui ric una altra vegada. Deixem que siguin rics, que ho facin bé si volen o poden ser tan pobres com poden ser, com ho són ara".
Amb aquest to conciliador, Trump també ha sorprès anunciant que està disposat a un acord comercial aviat amb la Xina, després que tant Washington com Pequín hagin intensificat en els últims dies la seva guerra d'aranzels.
"Penso que arribarem a un acord perquè ara estem negociant en els termes apropiats. Ens entenem els uns als altres. I és molt important que haguem arribat aquí. I en sortirà alguna cosa. Potser no ho tancarem tot, però és la primera vegada que veig que la Xina vol arribar a un acord. I això és un pas molt positiu.
"Respecto molt el fet que la Xina hagi trucat per dir que vol un acord. Ho respecto molt. I tinc un gran respecte pel president Xi, crec que arribarem a un acord perquè ara parlem en els termes correctes. Ells ho entenen i nosaltres ho entenem."
Trump ha negat cap pressió de la resta de països per tancar la guerra comercial amb la Xina.
Sorpresa de Macron
Macron va sorprendre tothom amb una maniobra diplomàtica força arriscada. Aquest diumenge a mitja tarda es va saber que un avió iranià havia aterrat a l'aeroport de Biarritz. Era un Airbus A321 propietat del govern de la República Islàmica de l'Iran. A dins hi viatjava el ministre d'Exteriors. Es va reunir, primer, amb el seu homòleg francès i després s'hi va sumar Macron, però no amb la delegació dels Estats Units.
- ARXIVAT A:
- Amazònia Brasil Jair Bolsonaro Emmanuel Macron Iran Xina Ecologia