El G8 no aconsegueix convèncer la Xina i l'Índia per reduir les emissions de C02
La cimera del G8 al Japó conclou amb un acord de mínims que preveu la reducció d'almenys un 50% de les emissions de CO2 abans del 2050. Els líders dels països més rics han volgut que la Xina, l'Índia, el Brasil, Mèxic i Sud-àfrica, les anomenades "economies emergents" o "G5", se sumin al pacte. De moment, Pequín i Nova Delhi ho han rebutjat. Aquests dos estats són els responsables del 25% de les emissions. Malgrat la negativa inicial, el dirigent xinès i l'indi han afirmat estar disposats a emprendre accions, però sense data. Els països del G8, els del G5 juntament amb Austràlia, Indonèsia i Corea del Sud, en total 16, són responsables del 80% de les emissions de C02 del planeta.
Tots els dirigents han assegurat ser conscients que cal retallar el nivell de contaminació i s'han compromès a fer canvis profunds però sense calendari ni percentatges. Els governs d'aquests països han acordat continuar treballant per aprovar el 2009 un nou protocol que substitueixi el de Kyoto, que en gran part s'ha incomplert.
Però si l'acord del G8 sobre emissions de gasos no compromet a res -perquè no queda clar des de quan i com s'ha de començar a aplicar-, en els altres temes, tampoc hi ha consens. S'ha passat de puntetes i sense compromisos ni solucions en la qüestió de la crisi alimentària, i tampoc hi ha novetats sobre la també alarmant alça dels preus del petroli o la inflació.
La crisi alimentària
A banda del canvi climàtic, la crisi alimentària també ha estat motiu de discrepàncies entre els Estats Units, Itàlia, França, Alemanya, el Japó, Rússia, el Regne Unit, el Canadà i el G5. Les economies emergents consideren que l'alça del preu dels aliments està en part motivada per les subvencions agrícoles que atorguen els països industrialitzats. Reclamen un règim de comerç específic a escala internacional per als productes del camp.
El preu del cru
Un dels motius de la crisi alimentària mundial, però també econòmica, és l'alça del preu del petroli. La Xina, l'Índia, el Brasil, Mèxic i Sud-àfrica han denunciat les activitats especulatives amb el cru. Exigeixen solucions immediates, entre les quals, fomentar l'ús de biocombustibles. Aquesta proposta és intencionada, i és que el Brasil n'és un dels principals productors. El govern de Lula da Silva està fent una campanya per desmentir que la producció d'aquest combustible estigui al darrere de la pujada del preu dels cereals.
Sarkozy anirà als Jocs Olímpics
La cimera del G-8 ha servit també per organitzar reunions bilaterals entre els diferents dirigents. El president de França, Nicolas Sarkozy, ha aprofitat la cimera al Japó per trobar-se amb el seu homòleg xinès, Hu Jintao. El dirigent francès ha anunciat que finalment assistirà a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín tot i haver dit públicament que no ho faria.
Les ONG titllen la cimera de "fracàs"
Les ONG, grups antiglobalització i ecologistes titllen de "fracàs" aquesta cimera, en la qual, avui, s'ha escenificat el que pot ser el futur del G8. A la reunió a Itàlia l'any vinent -ja ho ha anunciat Berlusconi-, el grup es pot convertir en G16, amb països fins ara oblidats com és el cas de la Xina, que es calcula que l'any 2035 serà la primera economia mundial.