El George Floyd argentí de qui gairebé ningú parla
Són hores de màxima tensió, revoltes massives i consternació als Estats Units per l'assassinat a mans de la policia del ciutadà George Floyd, a Minneapolis. Un cas de clara brutalitat policial que ha fet esclatar de ràbia i impotència milers de ciutadans nord-americans. Brutalitat policial que veia la llum gràcies al fet que alguns ciutadans que van presenciar la violenta detenció de Floyd per part de la policia van gravar-ho tot amb els telèfons mòbils.
Luis Alberto Espinoza, argentí, camperol de 31 anys, no va tenir tanta sort, si és que es pot dir així. El 15 de maig passat, segons assegura la policia, en plena pandèmia, va perdre la vida mentre participava juntament amb altres persones en una cursa il·legal de cavalls a la localitat de Chicligasta, a la província de Tucumán, al nord de l'Argentina, a 1.200 km de Buenos Aires.
En ser una activitat prohibida en plena lluita contra el coronavirus, la policia va carregar contra els participants. Luis Alberto Espinoza va desaparèixer. Ni rastre de la seva persona.
Dos dies després de l'actuació policial, el seu cavall va tornar sol a casa, fet que va fer sospitar encara més els seus familiars, que ja el buscaven a la desesperada, davant la impassibilitat policial.
Una setmana després, el seu cos apareixia en un barranc dins d'unes bosses de plàstic amb un tret a l'esquena, segons les investigacions judicials, amb plena coincidència amb les armes reglamentàries de la policia.
Desaparició forçada seguida de mort
No hi ha imatges d'aquest presumpte assassinat. No hi ha imatges d'aquest cas de brutalitat policial per frenar una activitat en plena pandèmia. L'assassinat era un camperol del nord de l'Argentina, d'una de les zones més pobres, lluny del centralisme de Buenos Aires. La seva mort no és notícia, com sí que ho és la de George Floyd, filmada amb mòbils i compartida gairebé a l'instant gràcies a la potència de les xarxes socials.
El 24 de maig passat, Luis Alberto Espinoza va ser enterrat i acomiadat pels seus familiars i amics. Les xarxes socials han permès tenir registre del dolor dels seus i dels crits que reclamaven justícia que es van poder sentir en el comiat. Quatre policies han acabat confessant. Pel cas hi ha 10 detinguts, dels quals vuit són membres de les forces de seguretat.
Més d'un centenar organismes que lluiten en defensa dels drets humans de l'Argentina i Amnistia Internacional han reclamat una "investigació exhaustiva, imparcial i independent".
Els familiars de Luis Espinoza han demanat una pena de cadena perpètua per als involucrats en l'assassinat i reclamen que no només el policia que va disparar amb la seva arma reglamentària sigui condemnat a perpètua, sinó també els seus còmplices.
- ARXIVAT A:
- Reflexions des del confinament Policial