El golf de Roses és "un dels pitjors llocs" per fer-hi un parc eòlic, segons un estudi

La consellera d'Acció Climàtica va avançar que Catalunya necessitarà un parc eòlic al mar per complir amb el compromís d'energia neta el 2030 i, de moment, l'únic projectat és el del golf de Roses
Redacció Actualitzat
TEMA:
Energia

Al debat sobre la instal·lació de parcs eòlics marins s'hi ha afegit una altra veu, la dels científics. Afirmen que el golf de Roses és "un dels pitjors llocs del Mediterrani" per fer-hi un parc eòlic, segons un estudi publicat per nou científics de les universitats de Girona i Barcelona, i també de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). 

Avisen que és una zona única on hi conflueixen vuit grans àrees marines d'especial protecció i la consideren clau per garantir la biodiversitat

El biòleg marí i coautor de l'estudi Josep Lloret parla de l'impacte d'un parc com aquest en zones protegides de la Mediterrània:

"És una zona molt sensible, és el cervell de la biodiversitat a Catalunya. Els impactes van des dels efectes en les espècies vulnerables com balenes, tortugues, peixos, o bé llums amb efecte en les aus. Moltes són vulnerables i amenaçades i la Mediterrània acull un bon nombre d'aquestes sensibles" 

Des del govern, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va avançar que Catalunya necessitarà un parc eòlic al mar per complir amb el compromís d'energia neta el 2030. 

Jordà en va parlar en una visita a inicis de febrer al parc eòlic danès de Middelgrunden, situat davant la costa de Copenhaguen:

"Un parc eòlic marí només podrà tirar endavant si el seu impacte ambiental és assumible i s'adopten les mesures correctores pertinents de salvaguarda de caladors pesquers i impacte ambiental"

Els científics no descarten que sigui viable en un altre lloc

Els nou científics no descarten que un parc com aquest fos viable en altres punts del litoral català.

"El que s'està fent és exportar un model de les mars del nord, directament per les presses, a la Mediterrània, i no tenen res a veure. La Mediterrània tindrà els seus llocs, però s'ha de buscar molt bé. Ara només s'ha fet amb el vent com a variable i s'ha de tenir en compte la biodiversitat i el paisatge."

L'estudi també alerta de perills socioeconòmics amb un possible efecte en la pesca i en el turisme a la zona més propera al parc.

 

ARXIVAT A:
Energia Crisi climàtica Biodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut