El govern activa ajudes sectorials mantenint l'ordre d'arribada com a criteri

El sistema ha aguantat les 5.500 sol·licituds rebudes dels sectors del turisme, els parcs infantils privats i l'oci nocturn, mentre que els autònoms esperen un nou sistema

RedaccióActualitzat

El govern ha activat noves línies d'ajut a sectors afectats per les restriccions contra la pandèmia.

En concret, van adreçades al sector turístic, al dels parcs infantils privats i al de l'oci nocturn, tots tres molt tocats pel tancament a què han estat obligats per contenir la Covid-19.

Per a aquestes ajudes es manté el sistema que va ser tan criticat pels autònoms: s'atorgaran per odre de sol·licitud, fins que s'acabi el pressupost assignat.

La novetat, però, és que les inscripcions que no accedeixin a les ajudes tindran prioritat quan hi torni a haver disponibilitat pressupostària, per a la qual cosa passaran a una llista d'espera.

Com que els beneficiaris potencials són molts menys que els de les ajudes als autònoms, aquesta vegada, la pàgina web no s'ha col·lapsat. Ha rebut unes 5.500 sol·licituds.

Ara, el Departament d'Empresa i Coneixement ha de determinar quins sol·licitants compleixen les condicions per cobrar.

A les ajudes per al sector turístic, s'hi destinen 19 milions d'euros. Desglossats, són 2.000 euros per a guies turístics, i entre 5.000 i 20.000 euros per a agències de viatges, allotjaments turístics i altres empreses del sector, en funció dels treballadors.

Els parcs infantils privats rebran 6.000 euros per empresa.

I les empreses de l'oci nocturn opten a una ajuda d'entre 6.000 i 9.000 euros, en funció del nombre de treballadors.


Divendres, la cultura

A aquests ajuts, si no hi ha canvis, caldrà sumar, a partir de divendres a les nou del matí, els destinats al sector de la cultura, de 750 euros per sol·licitant.

Aquestes són les ajudes que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va ajornar la setmana passada.

Fins ara, les úniques subvencions relacionades amb les afectacions causades per la Covid-19 que la Generalitat ha començat a pagar són les que van poder sol·licitar bars, restaurants i centres d'estètica, de 1.500 euros per negoci.

Tanmateix, no van arribar a tots els afectats, perquè el pressupost disponible es va esgotar abans.

Per aquest motiu, el govern té pendent publicar una segona línia d'ajudes per a la restauració i l'estètica.


Els autònoms, pendents

La convocatòria més esperada és la d'ajudes als autònoms, per a la qual s'ha d'obrir un registre en els pròxims dies.

En aquest cas, l'ordre de petició no influirà en l'adjudicació, que es farà a partir dels criteris que s'establiran.

Aquest dimarts, la portaveu del govern, Meritxell Budó, va explicar que "la simple inscripció al registre ja tindrà efectes de sol·licitud".

I va avançar que el govern compta d'haver pagat abans de final d'any.

Ajudes del govern espanyol

Les subvencions activades per la Generalitat s'han de complementar amb ajudes directes que el govern espanyol fa setmanes que diu que està enllestint.

Fins ara, la Moncloa ha prorrogat els ERTO, ha ampliat la carència dels crèdits ICO i ha fet moratòries fiscals per als sectors més afectats.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut