Un poble alemany compra tota la cervesa com a protesta per un festival neonazi
Un participant del Festival Schild und Schwert (Reuters)
Berlín

El govern alemany, en alerta per la radicalització de l'extrema dreta

Segons el govern alemany, hi ha més de 12.000 extremistes disposats a agafar les armes

Oriol SerraActualitzat

Les persones que s'identifiquen amb la ideologia d'extrema dreta a Alemanya han augmentat, segons les dades més recents publicades per les autoritats del país. Concretament hi ha 24.100 persones identificades.

El més alarmant, en paraules del ministre de l'Interior, el socialcristià bavarès Horst Seehofer, és el nombre d'extremistes radicalitzats i predisposats a utilitzar armes. En aquest cas són 12.700 persones.

No és habitual que a Alemanya algú dispari contra un polític, però existeix el temor que s'estigui teixint una nova organització terrorista d'extrema dreta al país.

De fet, fa tot just un any va ser condemnat a cadena perpètua l'últim membre conegut de l'organització NSU, Clandestinitat Nacionalsocialista, un grup d'extrema dreta que va matar 10 persones entre el 2000 i el 2007.
 

L'assassinat d'un dirigent cristianodemòcrata


El polític conservador Walter Lübcke va morir a principis de juny després que un home vinculat a l'extrema dreta li disparés al cap a boca de canó.

Lübcke, que va caure desplomat a la terrassa de casa seva a Hessen, era conegut per la seva defensa dels refugiats i les seves crides a l'acollida i a la convivència per una qüestió de "valors humans".

Lübcke va ser víctima d'amenaces de mort d'ençà que el 2015 va dir públicament, en defensa de l'acollida de refugiats, que "qui no comparteixi els valors de la convivència ja pot marxar d'Alemanya". 

El funeral de Walter Lübcke, celebrat a Kassel el 13 de juny


L'assassí de Lübcke es diu Stephan Ernst, té 45 anys i és pròxim al partit d'ultradreta NPD. A banda d'haver confessat el crim a la policia i d'haver delatat els homes que li van proporcionar l'arma del crim, Ernst ha qualificat el seu crim d'"un error".

La policia continua investigant la possibilitat que Ernst actués amb el suport d'una xarxa organitzada.


L'extrema dreta, encara extraparlamentària

Els partits d'extrema dreta continuen fora de l'arc parlamentari a Alemanya: partits com l'NPD, Die Republikaner o Die Grauen estan molt lluny d'aconseguir entrar-hi, però això no es pot considerar tranquil·litzador. 

Perquè Alternativa per Alemanya (AFD), el partit que lidera actualment l'oposició al Bundestag, el Parlament Federal alemany, compta amb corrents interns que es poden considerar d'extrema dreta.

La identificació d'alguns dels seus dirigents amb les consignes nacionalsocialistes, el racisme i la xenofòbia és coneguda i el partit continua sense desmarcant-se'n.


L'èxit de l'AFD


L'AFD és un partit ultranacionalista, populista i de tendència neoliberal que fins ara ha atret el vot procedent de la cristianodemocràcia, la CDU, i també de la socialdemocràcia, l'SPD.

Aquest partit va néixer el 2013 arran de la crisi de l'euro, a la qual va reaccionar amb posicionaments euròfobs. El 2015 va guanyar força amb la crisi de refugiats i els seus posicionaments xenòfobs.

Després d'entrar a tots i cadascun dels parlaments regionals alemanys, el 2017 va aconseguir entrar al Bundestag, on és el principal partit de l'oposició.


La proximitat de l'AFD a l'extrema dreta

Però el seu flirteig constant amb l'extrema dreta han convertit l'AFD en una formació arraconada al Bundestag, fins al punt que la resta de forces polítiques han boicotejat en repetides ocasions que pugui ocupar una de les vicepresidències del parlament alemany.

Els principals dirigents cristianodemòcrates, començant per la cancellera, Angela Merkel, i també la presidenta de CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, tenen la prioritat de distanciar-se de l'AFD i aïllar-la.

De fet, totes dues han explicitat que qualsevol mena de pacte polític amb Alternativa per Alemanya queda totalment descartat.
 

 

ARXIVAT A:
Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut