Un instal·lador treballant en una caldera de gas (iStock/ronstik)
Un instal·lador treballant en una caldera de gas (iStock/ronstik)

El govern alemany vol acabar amb la calefacció de gas, però topa amb divisions internes

El govern alemany s'ha compromès a assolir la neutralitat climàtica l'any 2045 i vol que, a partir de l'any que ve, els nous sistemes de calefacció funcionin amb un 65% a partir d'energies renovables

Actualitzat

La necessitat d'abandonar els combustibles fòssils i, especialment, la dependència del gas, ha portat un debat inèdit a Alemanya: els Verds impulsen un projecte de llei substituir les calderes de gas per altres sistemes de calefacció, com les bombes de calor. Però dins el mateix govern, els liberals s'hi ha oposat gairebé frontalment, i per acabar-ho d'adobar, s'hi ha acabat posant pel mig el Tribunal Constitucional, que a principis de juliol ha aturat la llei quan havia de passar pel Parlament, després d'un recurs de la CDU.

Segons el projecte de llei impulsat pels Verds alemanys, a partir de l'any vinent els nous sistemes de calefacció haurien de funcionar en un 65%, com a mínim, a partir d'energies renovables. La divisió dins del mateix govern va acabar rebaixant les expectatives de manera que només fos necessari aplicar la llei als edificis de nova construcció.

No es pot passar per alt que a Berlín, per exemple, hi ha 250.000 habitatges amb calderes de gas. La norma introdueix excepcions per mirar de guanyar suport entre l'opinió pública, que es mou entre la necessitat de reduir la dependència del gas i l'impacte a la butxaca de la transició cap a fórmules alternatives, com la bomba de calor.

Una caldera de gas
Una caldera de gas (Europa Press)

El sector, en peu de guerra

Tot i la marxa enrere del govern i l'aturada del projecte de llei arran d'un recurs acceptat al Tribunal Constitucional, els professionals del sector i els lampistes ho veuen com un daltabaix imminent. Denuncien precipitació i acusen el govern de no tenir en compte ni les mancances del mercat ni les de la pròpia mà d'obra, tal com assenyala el portaveu Associació d'especialistes en calefacció i lampistes de Brandenburg, Erik Deberthäuser:

"És massa precipitat perquè no seria possible aplicar la llei l'1 de gener del 2024. Hi ha problemes de subministrament dels components i una alta manca de mà d'obra especialitzada."

Els instal·ladors consideren que el projecte de llei és un despropòsit des del minut zero. Per exemple, Lucien Aicher, instal·lador de sistemes de calefacció, creu que el país no està preparat:

"No tenim l'electricitat necessària disponible a qualsevol lloc. L'electricitat ha de sortir d'algun lloc i també ha de ser transportada. Alemanya encara no està preparada".

El canceller alemany, Olaf Scholz, amb la ministra d'Exteriors i líder dels Verds, Annalena Baerbock
El canceller alemany, Olaf Scholz, amb la ministra d'Exteriors i líder dels Verds, Annalena Baerbock (Reuters/Fabrizio Bensch)

Subvencions per ajudar a fer el canvi

El govern alemany s'ha compromès a assolir la neutralitat climàtica l'any 2045. Reformar la legislació que afecta el consum energètic dels edificis és cabdal, però ara mateix no hi ha una majoria suficient al Bundestag que doni suport al projecte dels ecologistes. Al setembre, es reprendrà un debat inevitable. De moment, ja calculen que hauran d'oferir subsidis per valor de 10.000 milions d'euros fins al 2027 per ajudar a fer la transició a les llars amb rendes més baixes.

En cas de prosperar la llei, el gas i el gasoil podran conviure amb el biocombustible, l'hidrogen i la calefacció a distància (molt habitual a les ciutats alemanyes), sempre que, això sí, no superin el 35% del consum energètic d'un edifici o un habitatge. Els instal·ladors, com Lucien Aicher, veuen el model híbrid com el més viable en aquests moments:

"Probablement els pròxims anys s'anirà imposant un model híbrid. Això significarà disposar d'una bomba de calor com a aparell principal i quan faci molt fred i la bomba sigui insuficient s'activarà la caldera de gas."

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaAlemanya
Anar al contingut