Manifestants a l'entorn de la plaça Urquinaona, en la sisena jornada consecutiva de protestes contra la sentència del Tribunal Suprem del 2019 …
Manifestants a l'entorn de la plaça Urquinaona, en la sisena jornada consecutiva de protestes contra la sentència del Tribunal Suprem del 2019 (Germán Lama / Europa Press)

El govern amnistiarà les persones multades en protestes pel procés: com reclamar els diners

Amb la llei d'amnistia publicada, el govern l'aplicarà d'ofici a tothom qui va ser sancionat per la llei mordassa i obrirà un formulari perquè se'ls puguin retornar els diners

RedaccióActualitzat

La Generalitat fa el primer pas per retornar les multes que va posar durant els anys del procés. El Departament d'Interior amnistiarà d'ofici totes les persones que van ser sancionades i aquest dijous ha obert un formulari perquè els afectats puguin reclamar l'import que van haver de pagar.

La conselleria ha publicat una resolució d'ofici per anul·lar tots aquells expedients vinculats amb el procés independentista que va obrir en base a la llei mordassa.

El retorn dels diners serà més lent. Interior no ha aconseguit calcular quantes són les persones afectades. Per aquest motiu, ha optat per activar una finestreta perquè cada sancionat ho demani per iniciativa pròpia. 

Un cop s'hagi tramitat la petició, el govern estudiarà si el cas encaixa amb l'amnistia, tal com ha explicat la portaveu del govern, Patrícia Plaja. 

"En cada cas, hi haurà un tràmit de revisió i per comprovar si aquell cas concret s'emmarca en l'articulat de la llei d'amnistia. I en cas que sigui així, s'amnistiaran els fets i es retornarà la sanció amb els interessos que correspongui."

La majoria de sancions que va posar la Generalitat van ser per delictes de desobediència, falta a l'autoritat o manifestacions no comunicades o resistència a l'autoritat, durant els aldarulls posteriors a la sentència del Suprem.

Estem parlant d'imports de fins a 600 euros, i aconseguir retornar aquestes multes va ser un dels cavalls de batalla d'Esquerra durant la negociació de la llei d'amnistia.

Segons càlculs de l'executiu, es van posar al voltant de 100.000 sancions per la llei mordassa, si bé Plaja ha assegurat que no saben encara quantes estan relacionades amb el procés a causa de la dificultat que comporta estudiar cada cas. 

El gabinet jurídic de la Generalitat donarà suport processal als seus empleats públics, alts i exalts càrrecs quan sigui aplicable l'amnistia per actes o omissions realitzats en exercici de les seves funcions.

 

Si se't va aplicar una sanció vinculada al procés per la llei mordassa i vols explicar-nos el teu cas, contacta amb nosaltres.

 

 


 

ARXIVAT A:
Procés catalàTribunal Suprem Judici procésAmnistia
Anar al contingut