Protesta dels empresaris del Ripollès, aquest dimecres a Camprodon (ACN)

Ajudes de 4,3 milions a la Cerdanya i el Ripollès, que l'hostaleria veu insuficients

Els establiments de la restauració, el turisme i el comerç que han demanat una subvenció prèvia i són a les bases de la Generalitat rebran els diners d'ofici
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Després de les queixes i les protestes del Ripollès i la Cerdanya pel tancament perimetral posat en marxa aquest dimarts a totes dues comarques, el govern ha anunciat ajudes directes als sectors més afectats.

El govern aprovarà la setmana que ve una primera transferència de 4,3 milions d'euros destinats a la restauració, el turisme i el comerç. Es desconeix encara quina serà la quantia que podran sol·licitar els empresaris, però es mouria entre els 1.500 i 2.000 euros.

"Al costat de salvar vides, hem de protegir llocs de treball i el govern s'ha posat en marxa", ha dit el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès. La intenció del govern és aprovar aquesta partida el pròxim dimarts 29 de desembre, al Consell Executiu, i executar aquestes transferències entre els 20 i 40 dies després de la seva sol·licitud.

Els establiments que han demanat una subvenció prèvia i són a les bases de l'executiu català rebran els diners d'ofici. La resta podran sol·licitar els recursos i rebre'ls "al més aviat possible", ha dit el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa.

Segons el titular d'Empresa, la mesura busca "permetre la supervivència de les empreses" de la zona, que aquest dimecres presentava uns indicadors de Covid-19 molt més elevats que la resta de Catalunya.


La reacció dels sectors afectats

La intenció del govern és que siguin ajuts ràpids i àgils. Però des del territori ja qualifiquen aquests ajuts d'insuficients. Aquest dimecres hi ha hagut concentracions durant tot el dia d'empresaris i treballadors dels sectors afectats, que veuen que l'ocupació serà "zero" durant les pròximes setmanes. Alhora, quantifiquen les pèrdues en un 45% durant aquest tancament comarcal.

"No sé si és una presa de pèl del govern, perquè si dividim 4,3 milions d'euros entre dues comarques i per les empreses que som, potser estem parlant de 1.500 o 2.000 euros. Evidentment tot són diners, però volem pensar que falta algun zero en les ajudes", ha dit Francesc Armengol, de l'Associació Empresarial de la Cerdanya.

En una línia similar s'expressa Fran Barroso, president de l'Associació de l'Hostaleria del Ripollès: "És una tireta per a algú que s'estava dessagnant. Intentem fer mesures de contenció quan la realitat va per una altra banda. Les inversions per a la campanya de Nadal han estat molt potents i evidentment aquestes mesures estan molt bé com a mostra de bona voluntat, però el que estem desitjant és poder treballar."

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha qualificat les ajudes "d'insuficients". "Hi ha d'haver mecanismes efectius de suport a l'activitat econòmica, de rescat, que siguin ràpids i àgils i arribin amb celeritat. El consistori ha aprovat paral·lelament una línia d'ajudes directes de 500.000 euros per pal·liar la situació.

 

Cues d'hores

Després que aquest dimarts s'anunciessin les mesures, que van entrar en vigor a la mitjanit, durant tot dimecres hi va haver cues de vehicles atrapats pels controls dels Mossos a les carreteres. Ahir al matí, al túnel del Cadí hi va haver retencions de cotxes que volien accedir a la Cerdanya i de vehicles que havien de sortir a França - fins a la tarda de dimecres, els Mossos no ho van autoritzar-.

Cues al Túnel del Cadí, aquest dimecres al vespre (Ferran Moreno/TV3)

I és que des d'aquest dimecres no es pot entrar ni sortir de la Cerdanya o el Ripollès si no és per motiu laboral o justificat. La mesura estarà en vigor fins al 6 de gener i ha afectat de ple el turisme en plena campanya de Nadal i d'esquí.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Confinament
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut