Noves restriccions: oci i restauració fins a les 0.30 i trobades de 10 persones
- TEMA:
- Coronavirus
El govern vol frenar l'elevada incidència de la pandèmia amb noves mesures. Es limiten les trobades socials i els horaris de les activitats.
Totes les activitats han de finalitzar a dos quarts d'una de la matinada. Les trobades socials hauran de ser de 10 persones com a màxim.
Les noves mesures entraran en vigor "demà o demà passat", segons el govern, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya validi la limitació de persones a les trobades.
Ho han anunciat en roda de premsa els consellers de Salut i Interior, Josep Maria Argimon i Joan Ignasi Elena, i la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després d'una reunió extraordinària de la comissió delegada en matèria de Covid-19, presidida pel president Aragonès.
Tot tancat a les 00.30 h
A la pràctica, tota l'activitat haurà d'estar tancada a dos quarts d'una de la matinada.
Pel què fa a la restauració, a aquesta hora ja hauran d'haver recollit per tancar i també haurà d'acabar el servei a domicili.
En el cas dels esdeveniments culturals, a més, el públic haurà d'estar assegut. "Ja no hi haurà actes culturals a peu dret", ha dit el conseller Argimon. A banda dels límits d'aforament, aquests actes hauran de comptar amb un espai de 2,5 metres quadrats per persona. Hauran d'acabar també a les 00.30 h, amb mitja hora per desallotjar activitats musicals per les quals la normativa ja preveu aquest marge.
Sobre la limitació del nombre de persones, no se'n podran trobar més de 10 en cap àmbit, ni públic ni privat, ni en interior ni en exteriors, llevat que es tracti d'aquelles amb qui estem convivint.
No es pot menjar ni beure en grup a la via pública, exceptuant els àpats en el marc d'activitats escolars.
El govern també recomana als ajuntaments que limitin l'accés a parcs, platges i altres espais públics exteriors entre dos quarts d'una de la matinada i les sis del matí.
Sobre la possibilitat de posar en marxa mesures encara més restrictives, Argimon ha explicat que "el president de la Generalitat ha fet l'encàrrec exprés d'analitzar" l'auto del Tribunal Superior de Justícia valencià, que ha avalat el toc de queda als municipis de més incidència del País Valencià.
La portaveu Plaja ha explicat que s'analitzarà per si cal aplicar el toc de queda a algun lloc però que l'elaboració de l'informe dels serveis jurídics no és immediat. "No és qüestió d'hores ni potser tampoc de dies", ha dit.
Sobre les restriccions en casaments i altres cerimònies civils i religioses, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que es manté l'aforament al 70%. Es manté el límit de 6 persones per taula a l'interior i 10 a l'exterior. No es permet el ball i s'haurà d'acabar a les 0.30 h.
Dades "més que pèssimes"
El conseller de Salut ha qualificat les dades de "més que pèssimes". "L'explosió ha estat en dues setmanes i és necessari reduir la interacció social". "En 17 dies s'ha arribat a incidències molt altes", ha dit.
La incidència dels darrers dies, que es dona sobretot en la franja d'edat de 15 a 29 anys, també està fent que creixi la incidència a tots els grups d'edat. Ha alertat sobre l'increment de pacients crítics joves:
"El percentatge de menors de 40 anys ingressats a l'UCI ha passat d'un 4% en les anteriors onades al 25% actual"
És a dir, de les persones que estan a les unitats de cures intensives, una de cada quatre és menor de 40 anys. L'edat mitjana és de 50 anys.
Del total d'ingressats als hospitals, un 35% dels ingressats és menor de 35 anys. El conseller ha explicat que la variant Delta és present al 80% dels nous casos a Catalunya.
Pel què fa a la vacunació, aquest dimarts s'arribarà als "vuit milions de dosis administrades", ha explicat.
Un centenar d'hospitalitzacions
Aquest dilluns, a més, el conseller Argimon s'ha reunit amb alcaldes i regidors dels principals municipis catalans per abordar les noves mesures.
Tot plegat, l'endemà que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, avancés aquesta decisió després d'admetre que "no estem en un moment bo" i que el creixement "explosiu" de contagis ja es tradueix en un augment dels ingressos hospitalaris.
Aquest dilluns hi ha hospitalitzats 104 pacients Covid més que fa vint-i-quatre hores, i s'acosten al miler, una xifra que dobla amb escreix la que hi havia per Sant Joan, encara no fa tres setmanes.
L'augment de contagis es fa evident si es dona un cop d'ull als casos setmanals: la primera setmana de juliol es van detectar més de 40.000 positius, una xifra que no s'havia vist mai des de l'inici de la pandèmia i que gairebé multiplica per deu la que hi havia just abans de Sant Joan.
L'última xifra de contagis setmanals disponible, corresponent a la setmana entre el 2 i el 8 de juliol, supera els 42.000 casos, amb més de 6.000 contagis diaris de mitjana.
La bona notícia sobre l'evolució del coronavirus a Catalunya és que la velocitat de transmissió i el risc de rebrot continuen baixant, i que, per tercer dia consecutiu, el Departament de Salut no ha notificat cap defunció.
Més directe, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va comparèixer al costat d'Aragonès després que tots dos visitessin l'Hospital de Bellvitge, va dir que "estem en un mal moment".
Igual o pitjor que fa un mes
Un exemple d'aquest "mal moment" l'aporta veure com estaven fa un mes tres indicadors sobre l'estat de la pandèmia: la incidència, les hospitalitzacions i els ingressats a les UCI.
El 12 de juny hi havia gairebé els mateixos malalts crítics, però molts menys pacients Covid i moltíssims menys casos per cada 100.000 habitants en 14 dies.
Un 40% de persones no fan cas
Aquest cap de setmana, d'altra banda, Argimon ha tornat a fer una crida a la responsabilitat ciutadana després que Salut quantifiqués en un 40% el nombre de persones que no fan quarantena o no s'aïllen després de ser contacte estret de positiu o de donar positiu.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19 Desescalada