El govern posa fi a les restriccions divendres però manté l'oci nocturn tancat
- TEMA:
- Covid-19
Les restriccions contra la covid desapareixeran aquest divendres. El govern ha decidit aixecar-les en un moment en què els contagis de la variant òmicron continuen amb xifres de rècord. L'alt nombre de casos, però, no es tradueix en un augment d'ingressos a les UCI ni de visites als ambulatoris.
Després que la setmana passada s'aixequés el toc de queda, ara també es posa fi a la limitació de reunions a un màxim de 10 persones i a les restriccions en l'aforament a bars i restaurants --que podien tenir una capacitat màxima a l'interior del 50%-- i a comerços i equipaments esportius o culturals, que estaven limitats a un aforament del 70%.
També s'elimina el límit d'obertura fins a les 00.30 hores a les activitats culturals i la restauració, entre d'altres.
Pel que fa a l'obligatorietat del certificat covid en alguns espais, encara no hi ha cap decisió presa. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va encarregar un informe al Comitè Científic Assessor sobre si és necessari en un moment en què l'òmicron ja és la variant dominant. El contingut encara no està a punt.
Aplicat en un moment de predomini de la variant delta, el certificat covid va ser obligatori en l'oci nocturn des de la reobertura del 8 d'octubre. Des de principis de desembre, l'obligatorietat es va ampliar a residències de gent gran, gimnasos i a l'interior d'establiments de restauració.
L'oci nocturn continua tancat
Pel que fa a l'oci nocturn, el govern ha decidit mantenir-lo tancat un setmana més. La decisió es traslladarà aquest dimarts a la tarda a les patronals del sector, en la reunió prevista amb la Generalitat.
La patronal Fecasarm en reclamava l'obertura immediata per poder tenir "un rodatge" de cara a esdeveniments com el Mobile World Congress, que està previst que se celebri entre el 28 de febrer i el 3 de març.
El secretari general de la patronal Fecalon, Fernando Martínez, ha dit que, a finals de febrer, coincidiran el Mobile, el Carnestoltes i la fi del període d'exàmens universitaris, un fet que previsiblement augmentarà la demanda de serveis d'oci nocturn.
Per Martínez, "no té sentit que l'oci nocturn segueixi tancat" quan, al seu parer, s'ha demostrat que "els joves no es queden a casa: hi ha botellots, s'organitzen festes privades o es viatja a altres comunitats".
Per la seva banda, el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha advertit que "els locals funcionen amb programacions, reserves i previsions de compra. Si no obren de seguida, no es podrà fer res d'això i l'afectació serà molt gran".
Segons la patronal de la restauració i l'oci nocturn, un cop aixecat el toc de queda, és "totalment temerari" mantenir tancat un sector que xifra les pèrdues des de l'inici de la pandèmia en més de 35.000 milions. Sense reobrir l'oci nocturn, Boadas considera que "l'únic que fa ara la Generalitat és fomentar els botellots i les festes il·legals".
D'altra banda, a partir d'aquest dimarts l'oci nocturn pot demanar les noves ajudes d'entre 15.000 i 120.000 euros aprovades per la Generalitat per ajudar les empreses del sector. Dotada amb un total de 20 milions d'euros, aquesta línia d'ajudes va destinada específicament a l'oci nocturn, segons ha informat el Departament d'Empresa i Treball.
Les poden sol·licitar autònoms, microempreses i pimes de l'oci nocturn fins al 4 de febrer. La quantitat de diners depèn del nombre de treballadors i l'aforament de cada establiment: els locals de menys de 10 treballadors rebran una ajuda de fins a 15.000 euros; els de 10 o més i un aforament inferior a 1.300 persones, fins a 50.000 euros; i els de 10 o més treballadors i aforament igual o superior a 1.300 persones, fins a 120.000 euros.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus Certificat Covid Òmicron