El govern aposta per eliminar les quarantenes als centres educatius aquest mes
En una setmana, s'ha passat de més de 122.000 alumnes confinats als 50.000 d'aquest dimarts
El govern comparteix que ha arribat l'hora de normalitzar el màxim possible la vida dels infants i joves. És per això que vol deixar de fer quarantenes d'alumnes. Ho ha anunciat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
"El govern vol que els propers dies desapareguin les quarantenes als centres educatius", ha assegurat després d'anunciar, també, la reobertura de l'oci nocturn, l'última mesura que quedava vigent.
D'aquesta manera, a primària ja no caldrà que es confini tot el grup, com ara, quan hi ha cinc positius o bé el 20% dels infants contagiats. D'altra banda, pel que fa als no vacunats podran anar a classe amb normalitat encara que siguin contactes d'un positiu del grup i només s'haurien de confinar els positius i els que tinguin símptomes.
El govern vol que aquest canvi en el protocol de les escoles "sigui una realitat abans que acabi el mes de febrer".
Justament aquest dimarts, els pediatres ho han reclamat en un comunicat que, segons Plaja, el govern "comparteix". Tot i això, pel que fa a les mascaretes, la portaveu ha afirmat que encara no ha arribat el moment de retirar-les dels centres educatius.
"Un greuge comparatiu"
Pels pediatres, en un moment en què s'han retirat pràcticament totes les restriccions per frenar la sisena onada de la pandèmia --des del toc de queda fins a les limitacions en aforaments als bars--, cal fer el mateix en l'entorn que afecta els nens i nenes.
Són un grup de població que no alça la veu i que "d'alguna manera sempre va una mica a la cua", segons explica la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell:
"Els infants són menys i fan menys soroll. I necessiten que la societat científica els doni suport."
En la mateixa línia, Antoni Soriano, pediatre de la Unitat de Patologia Infecciosa del Vall d'Hebron, entén que mesures com posar en quarantena nens sans suposa un greuge per a ells en un moment en què als adults ja no se'ls exigeix aïllar-se en les mateixes condicions:
"No té sentit que estiguem confinant milers de nens als seus domicilis, quan probablement siguin nens sans o amb símptomes molt lleus. Aquesta mesura significa un greuge comparatiu respecte a altres àmbits socials, on aquestes mesures ja s'han relaxat."
Per això, és una de les primeres mesures que plantegen que es retiri, juntament amb l'establiment de grups bombolla i l'ús de la mascareta, primer al pati i després a les aules. Gatell explica que la proposta que traslladaran a Salut és que es faci de forma progressiva, començant, per exemple, per les franges d'edat més baixes.
"No hi ha gaire diferència en els nivells de contagis entre els grups de 6 anys que porten mascareta i els de 3, 4 o 5, que no en porten."
Gatell afegeix que se li fa estrany que "al cine els nens puguin estar dues hores menjant crispetes un al costat de l'altre i a l'escola, no". En tot cas, els pediatres defensen que els protocols anticovid a les escoles i els espais de lleure han funcionat i han estat adequats. Ara bé, argumenten que també s'han de tenir en compte els efectes negatius de les restriccions en el desenvolupament i la salut emocional dels més petits.
Un milió de testos d'antígens a menors en tres setmanes
El model que proposen és tractar la covid com es fa amb altres infeccions que afecten els infants, com la grip, aplicant el sentit comú. Així, d'entrada, que només es quedin a casa els nens i nenes malalts i que la resta vagin a l'escola, "que és on han d'estar".
Per això, també plantegen que s'acabi amb els cribratges massius, que estan disparant les taxes d'incidència en la població pediàtrica. Segons apunta la doctora Anna Gatell:
"Es fa prop del triple de testos en població pediàtrica que en adults. Un de cada dos nens s'han fet un test entre el 10 i el 28 de gener, això és moltíssim."
L'argument principal dels pediatres per plantejar el relaxament a l'escola, que entenen que s'ha de consensuar amb tots els actors implicats, és que la variant òmicron encara provoca efectes menys greus en els infants que variants anteriors.
També l'alt nivell d'immunitat adquirida de la població, ja sigui de forma natural --per haver tingut covid-- o gràcies a la vacuna. A data d'avui, 7 de cada 10 alumnes de secundària ja porten pauta completa i 4 de cada 10 infants de primària porten la primera dosi. Es preveu que al febrer podran rebre la segona.
La meitat d'alumnes confinats en una setmana
Tot això quan la davallada de la sisena onada també es nota a les escoles. El nombre d'alumnes confinats s'ha reduït a la meitat en una setmana. Així, mentre que el 24 de gener n'hi havia més de 122.000, aquest dimarts la xifra és de 50.588, un 3,51% de l'1,44 milions d'alumnes que hi ha a Catalunya.
En el cas del personal docent, ha passat el mateix: la setmana passada es va arribar a estar per sobre dels 9.000 docents confinats --d'un total de 164.000-- i aquest dimarts n'hi ha 5.336, segons el Departament d'Educació.
L'horitzó dels pediatres perquè es comencin a veure els primers canvis en les restriccions als centres educatius i de lleure és el mes de març.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus ÒmicronEducació