El govern vol enllestir un pla de xoc econòmic i social per la Covid-19 en una setmana

Actualitzat

El govern ha aprovat en un Consell Executiu extraordinari la comissió que ha d'elaborar la setmana vinent un pla de xoc econòmic i social per fer front a la realitat que deixarà la pandèmia del coronavirus.

Una comissió que aplegarà partits i agents econòmics i socials, i que serà l'òrgan encarregat de planificar mesures concretes per afrontar la crisi, dins d'un pla de reactivació econòmica i de protecció social. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que estan disposats a "escoltar tothom" i que estendran la mà a totes les opcions polítiques.

Torra reconeix l'important impacte econòmic i social del coronavirus, i ha dit que s'ha d'evitar que els seus efectes es cronifiquin:

"No ens podem permetre que els efectes negatius s'allarguin i es cronifiquin"

El vicepresident Pere Aragonès s'ha referit a l'oferta anunciada pocs minuts abans per Pedro Sánchez d'un fons especial de reconstrucció dotat amb 16.000 milions d'euros per a les comunitats autònomes que diumenge concretarà als presidents autonòmics. Aragonès reclama al govern espanyol que aquest fons sigui no reemborsable, immediat, repartit en funció de l'impacte del coronavirus i no condicionat a decisions polítiques de l'Estat:

"Considerem que ha de ser un fons no reemborsable, de caràcter immediat per a aquest any. El repartiment ha de ser d'acord amb l'impacte del coronavirus i les necessitats futures i ha de ser no condicionat. Demanem el mateix que ell està demanant a Europa".

Aragonès ha reconegut que l'aturada de l'activitat econòmica ha generat un "xoc sense precedents" durant el temps que s'ha hagut de deixar de produir per mirar de frenar la pandèmia.

Ha anunciat que la comissió que pilotarà el pla de xoc econòmic i social vindrà complementada per un comitè tècnic amb representants de tots els departaments de l'àmbit econòmic i de protecció social:

"És hora de rescatar els treballadors i treballadores, les empreses i el teixit productiu."

La creació d'aquesta comissió que regularà les mesures que es prendran per reactivar l'economia catalana i el pla de xoc social per minimitzar els efectes de la pandèmia arriba dos dies després de saber-se que el PIB català caurà entre un 7,6% i un 8,8% aquest any per la crisi del coronavirus i que la taxa d'atur podria arribar 18%.

Quim Torra va anunciar el 24 d'abril al Parlament que cridaria partits, agents econòmics, socials, culturals, científics, universitats, executius i empreses per mobilitzar el "talent" del país per a un "gran acord de construcció disruptiva" post-Covid.       

ARXIVAT A:
Coronavirus Generalitat de CatalunyaQuim TorraPere Aragonès
Anar al contingut