Les restes de Franco, un pas més a prop de deixar el Valle de los Caídos
- TEMA:
- Franquisme
El govern de Pedro Sánchez aprova un decret llei per modificar la llei de memòria històrica i facilitar així l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que el decret, aprovat en el primer consell de ministres després de les vacances d'estiu, modificarà determinats aspectes de la Llei de Memòria Històrica amb l'objectiu de donar cobertura legal al procés.Respon així a les demandes del Congrés i les Nacions Unides.
"Tenir una tomba de Franco suposa una falta de respecte i de pau a les víctimes que allà estan enterrades. No podem perdre ni un sol instant, no ho farà aquest govern. Hi ha molt per fer en matèria de memòria històrica"
Calvo ha assegurat que "la democràcia no és compatible amb una tomba que honra la memòria de Franco".
La vicepresidenta ha dit que serà un procés amb totes les garanties en la que, a partir del 31 d'agost, la família tindrà 15 dies per fer-se càrrec de les restes. Si no ho fan, serà el govern qui decidirà el lloc on aniran, assegurant que seria un lloc "digne i respectuós.
La decisió d'aquest divendres obrirà el procés per desenterrar el fèretre del dictador, 42 anys després de la seva mort, encara que l'exhumació no es farà de manera immediata. Calvo ha apuntat que podria ser cap a finals d'any.
El dictador, que va morir el 20 de novembre del 1975, va ser enterrat al mausoleu 3 dies després.
Posicions dels partits polítics
Un cop aprovat el decret llei caldrà que el ple del Congrés dels Diputats hi doni el vistiplau, cosa que no caldria si s'hagués optat per un reial decret. Això obligarà els grups parlamentaris a posicionar-se, però ho endarrerirà tot unes quantes setmanes.
Tant el Partit Popular com Ciutadans critiquen la intenció del govern de Pedro Sánchez d'aprovar aquest divendres amb un decret l'exhumació del dictador.
Albert Rivera ha dit aquesta setmana que la seva formació ni tan sols ha debatut el tema i no considera que sigui prioritari ni que calgui un decret llei urgent per afrontar-ho.
També el PP considera que no és una qüestió urgent. En una entrevista a Onda Cero, el secretari general dels populars, Teodoro García, ha confirmat que recorreran davant el Tribunal Constitucional el decret llei. La vicesecretaria de Política Social, Cuca Gamarra, en una entrevista a RNE diu que el govern de Sánchez ho utilitza com un element d'enfrontament perquè "ja no hi ha ningú que defensi la dictadura".
Els partits sobiranistes donen la benvinguda al decret llei, i tot i que han vinculat la seva decisió a l'anul·lació dels judicis franquistes, no en dificultaran la convalidació.
El PNV, en una entrevista a Europa Press, assegura que el Valle de los Caídos s'hauria de demolir i que PP i Cs només volen "captar vots dels hereus de la dictadura".
En tot cas, l'exhumació s'allunya una mica més de la intenció inicial, anunciada per abans de juliol.
Modificació de la llei
El govern espanyol vol modificar la llei per afegir-hi un parell d'articles. L'objectiu és posar el màxim de traves jurídiques a la demanda o demandes que preveu que posaran els nets de Franco, que s'oposen totalment a l'exhumació.
L'altra instància que podria posar obstacles, l'Església catòlica, titular de l'església on hi ha les restes del dictador, ja va deixar clar al juliol que no pensaven posar-ne cap.
La fundació Francisco Franco també s'ha pronunciat sobre el decret aquest divendres. En una entrevista a Antena 3, Francisco Martínez-Bordiú, net del dictador, ha advertit formalment el govern espanyol que pot incórrer en un delicte de prevaricació si utilitza un decret llei per exhumar les restes de Franco.
El PSOE, obert a anul·lar les sentències franquistes
La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha assegurat que Esquerra Republicana "sap, coneix i té" el compromís dels socialistes d'anul·lar les sentències franquistes.
L'anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme, entre els quals hi ha el del president de la Generalitat Lluís Companys, és la principal exigència dels partits independentistes per donar suport al decret llei per exhumar les despulles de Franco.
El PSOE ha recordat que ja va donar suport a una iniciativa del PDeCAT fa un any que instava a anul·lar els tribunals franquistes i les seves sentències, però al·lega que PP i Cs la mantenen "paralitzada".
Ara, amb el PSOE a La Moncloa, la Direcció General de Memòria Històrica vol impulsar una reforma integral de la Llei de Memòria Històrica per aconseguir, finalment, declarar la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes i les seves resolucions i sentències.
L'Església, d'acord a enterrar-lo en terreny sagrat
L'Arxidiòcesi de Madrid ha explicat en un comunicat que accepta l'exhumació de Franco "una vegada sigui ferma". Assegura que està disposada a "acollir en terreny sagrat les restes mortals d'un batejat".
"Com a Església no ens competeix valorar la conveniència ni la urgència de la modificació legal; si mostrar la nostra efectiva disposició per acollir en terreny sagrat les restes mortals d'un batejat"
Tot i això, demana que hi hagi "acord entre el Govern, les diferents opcions polítiques i la família". Sigui com sigui, però, asseguren que acataran "el mandat legal"
- ARXIVAT A:
- Franquisme Memòria històrica