El ministre de Justícia, Rafael Catalá

El govern espanyol aprova l'ampliació de la presó permanent revisable

El govern espanyol vol modificar el Codi Penal per ampliar els casos en què es pot aplicar la presó permanent revisable, mentre que l'oposició vol derogar-la
Actualitzat

El Consell de Ministres ha presentat la seva proposta per ampliar els delictes en què es vol aplicar la presó permanent revisable. El govern espanyol fa la proposta en ple debat per casos com la mort de Diana Quer. Cap partit dona suport a la proposta del PP; al contrari, l'oposició vol derogar-la. Alguns experts consideren la presó permanent revisable una cadena perpètua encoberta.

La pena de presó permanent revisable només s'ha imposat, fins ara, a un condemnat: el "parricida de Moraña". David Oubel va matar les seves dues filles amb una serra radial.  
Aquest fet equival a una condemna de presó indefinida. Quan l'intern porta 25 anys tancat, se li pot fer una primera revisió, i es valora si compleix els requisits per poder tenir una llibertat condicional.

Actualment la presó permanent revisable s'aplica en casos d'assassinat quan:


  -les víctimes són menors de 16 anys o vulnerables
  -hi ha hagut una agressió sexual prèvia
  -l'agressor pertany a una organització criminal
  -l'agressor és assassí múltiple
  -la víctima és de la Corona
  -la víctima és un cap d'estat
  -genocidi o crims contra la humanitat

El govern del Partit Popular considera que hi ha raons per fer aquesta ampliació, com la demanda social davant de crims molt greus, perquè a Europa ja es castiguen i perquè la mesura amplia les garanties de protecció de la societat.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, assegura que totes les enquestes els donen suport.

"Entre el 70 i escaig i el 80%, depenent de l'enquesta que es vulgui agafar, en el últims anys, posen de manifest que els espanyols considerem raonable que al nostre Codi Penal, pels delictes més greus i més execrables, existeixi una pena com la presó permanent revisable."

 

El cas Diana Quer obre el debat

Més de dos milions de persones han donat suport a la proposta del pare de Diana Quer i d'altres familiars de víctimes perquè es mantingui la presó permanent revisable. Creuen que aquesta mesura està en perill perquè l'oposició vol derogar-la.

Un mes després de la resolució del cas Diana Quer, el govern del PP ha anunciat l'ampliació en els casos següents:


  -assassinat amb ocultació de cadàver
  -assassinat amb segrest previ
  -agressions sexuals a menors segrestats
  -violadors en sèrie
  -incendis que causin la mort de persones
  -ús de material nuclear i químic que provoqui morts

 

 

Cadena perpètua encoberta

El Grup d'Estudis de Política Criminal, format per 150 penalistes de tot l'Estat -jutges, fiscals i acadèmics-, defineix la presó permanent revisable com una cadena perpètua encoberta contrària a la Constitució que impedeix, també, la reinserció dels agressors.

 

A Europa

Altres països del nostre entorn europeu també tenen aquesta condemna en el seu codi penal, però amb matisos.

França té, per exemple, la pena de perpetuïtat irreductible pels delictes d'assassinat de menors de 15 anys acompanyat de violació o tortures.

Itàlia cadena perpètua, tot i que a partir dels 26 anys de presó poden optar a la llibertat condicional.

Al Regne Unit els jutges poden negar la llibertat condicional en delictes molt greus.

Alemanya té cadena perpètua però va haver de reformar el codi penal a petició del Constitucional i ara preveu que, després de 15 anys, s'ha d'examinar cada cas.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut