El govern aprova un paquet de mesures per contrarestar l'aixecament del confinament

La primera fase d'aquest pla de mesures estarà fonamentada en quatre eixos basats en el control sanitari i d'aglomeracions i la corresponsabilitat ciutadana

RedaccióActualitzat

El comitè tècnic del Procicat, l'òrgan que regula i estructura la situació d'emergència a Catalunya, ha aprovat aquest diumenge un paquet de mesures que s'han estat estudiant aquests últims dies en previsió que el president del govern espanyol aixequés el confinament total.

I el govern de la generalitat ha celebrat aquesta tarda un consell executiu extraordinari on s'ha aprovat aquest paquet de mesures "per protegir els ciutadans", davant el nou panorama de tornada a la feina, a partir de dimarts.

Entre les recomanacions del govern destaca fer controls de temperatura corporal a tots els treballadors que sigui possible abans d'entrar a la feina i aïllar a casa els qui tinguin una temperatura superior als 37,30 graus o bé tinguin símptomes respiratoris, a l'espera de fer-se un test.

Una altra de les mesures que el govern vol impulsar és la regulació dels accessos del transport públic per limitar l'ocupació màxima a un terç. Aquests controls, que serien a l'exterior de les estacions en el cas del metro, FGC i Rodalies i en el cas dels autobusos per part de conductors, buscarien evitar aglomeracions.

 

 

La primera fase d'aquest pla de mesures està fonamentada en quatre eixos que van des de la salut a l'àmbit laboral i social:

El primer està basat en el control sanitari a partir de tests dels quals no en disposen, de moment, per a tota la població de Catalunya. Per això, en un principi, es faran servir els 180.000 tests que va enviar l'estat espanyol per a ser usats en les residències de gent gran. Serà a partir de la setmana vinent.

El segon eix es la corresponsabilitat de la ciutadania amb mesures de protecció individuals, protocols d'actuació i desinfecció diaris, mascaretes i distàncies preventives.

 

 

 

El tercer puntal és seguir un pla de control d'aglomeracions en els llocs de treball, en els transports públics i en els establiments comercials. Que sigui entenedor i d'obligat compliment per a totes les empreses. Pel que fa referència al transport públic, s'incrementarà la freqüència de pas dels mitjans de transport tenint en compte que un 30% del personal està de baixa, ja sigui per malaltia de la Covid-19 o perquè, per contacte, es troba en quarantena.

I el quart punt és l'adaptació de les mesures en els col·lectius més vulnerables: la gent gran, les persones dependents i els nens.

A més, la consellera de presidència Meritxell Budó ha explicat, aquesta nit, que en l'àmbit laboral calia destacar la reunió que ha tingut el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, on s'han recollit totes les mesures i recomanacions que s'han de tenir en compte per evitar contagis als llocs de treball.

Repartiment mascaretes

Budó també ha dit que serà aquest dilluns quan es comunicara de quina manera es farà efectiu el repartiment de mascaretes entre els ciutadans.

La Generalitat proposa aixecar el confinament a finals d'abril

L'escenari que voldria la Generalitat seria ben diferent del que proposa el govern espanyol per aixecar el confinament total.

Salut proposa quatre fases de desconfinament a partir del mes de maig. Segons el secretari de Salut Pública, Joan Guix, és aleshores quan s'hauria d'iniciar un desconfinament progressiu per començar amb "aquesta nova normalitat":

1. Primera fase

Retorn de persones sanes a llocs de treball no essencials, compliment de mesures de distanciament social i adaptar els serveis de mobilitat a la flexibilitat laboral per evitar aglomeracions en hora punta.

Guix ha afirmat que en aquesta primera fase es recomana molt especialment l'ús d'una mascareta quirúrgica o higiènica.

2. Segona fase

Les persones sanes, més enllà de per motius de feina, podrien sortir al carrer sense que fos un motiu de necessitat bàsica, d'una manera limitada i progressiva. Això també seria aplicable als infants.

3. Tercera fase

Obertura de restaurants i bars, amb l'aforament limitat per complir el distanciament social.

4. Quarta i última fase

Obertura d'equipaments culturals i reobertura d'escoles garantint el distanciament social i les mesures d'higiene.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut