La Generalitat no vol que es repeteixin imatges com aquestes a Brians (EFE/Enric Fontcuberta)

El govern avisa que garantirà la normalitat a les presons: "La situació no es pot repetir"

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, referma Calderó en el càrrec i aquest fa el mateix amb el director de Quatre Camins
Redacció Actualitzat
TEMA:
Presons

Aquest diumenge és el primer dia de normalitat a les presons des de dijous. Els treballadors han aixecat els bloquejos, però es preparen per a un dilluns de mobilitzacions. En previsió, la Generalitat treballa per garantir la normalitat als centres.

Ho ha explicat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que no ha volgut detallar quines decisions es prendran. Diu que tenen "tots els escenaris sobre la taula".

Ubasart assegura que s'estan coordinant amb el Departament de la Presidència, i "especialment" amb el d'Interior, per assegurar-se que aquest dilluns es garanteixen els "drets i la seguretat" d'interns i treballadors.

"La situació d'ahir i abans-d'ahir no es pot tornar a repetir."

La consellera ho ha dit en roda de premsa i no ha respost si es comptarà amb els Mossos d'Esquadra per garantir la normalitat dels centres penitenciaris.

Quan li han preguntat sobre si un dels escenaris seria que els Mossos d'Esquadra ocupessin els llocs de treball dels funcionaris dins de les presons, Ubasart s'ha limitat a respondre que estan tots els escenaris oberts sense concretar quins són i a dir que no hi ha cap decisió presa.

"En situacions de crisi cal comptar amb diversos escenaris i a partir d'aquí prendré decisions quan sigui el moment de prendre decisions."

La consellera ha insistit que l'"obligació" del govern és garantir el normal funcionament de les presons i ha recordat que aquest és un servei "essencial i delicat".

Defensa de Calderó i del director de Quatre Camins

Un dia més, la consellera de Justícia no ha cedit a les peticions de dimissions que fan els sindicats.

Ubasart defensa que la millor via per desescalar el conflicte és la de la negociació, per això ha reiterat les peticions als sindicats perquè seguin a negociar: "Per parlar hem de seure a la taula"

El govern ha convocat dilluns els funcionaris de presons a una reunió on no hi seran Ubasart ni el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. Justícia ha decidit canviar els interlocutors. Hi aniran el secretari general de Justícia, Jordi Martinoy; la secretària d'Administració i Funció Pública, Alícia Corral, i el director general d'Afers Penitenciaris, José María Montero.

Ubasart ha refermat el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, de qui els sindicats i treballadors mobilitzats demanen la dimissió. La consellera n'ha fet una defensa aferrissada, recordant que va començar la seva tasca a presons el 1984 com a voluntari.

Calderó, al seu torn, ha defensat el director de Quatre Camins, Domingo Estepa, una altra de les figures en el punt de mira de les protestes. Diu que Estepa és un "excel·lent" professional que porta anys com a director de presons, ara a Quatre Camins i abans a Lledoners.


Investigació de la síndica

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha obert dues actuacions d'ofici per la mort d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric a mans d'un intern, i per diverses agressions a funcionaris a Quatre Camins.

La síndica vol investigar el cas de Mas d'Enric perquè el reclús treballava a la cuina, amb accés a ganivets, i havia estat condemnat per haver matat una dona amb un ganivet. Giménez-Salinas vol esclarir si la mesura era adequada.

La segona actuació s'ha obert en relació a les agressions que haurien patit funcionaris de la presó de Quatre Camins aquesta setmana.

ARXIVAT A:
Presons
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut