El govern busca talent jove: oferirà 2.000 pràctiques remunerades el curs que ve

El govern també ha obert els processos per seleccionar una seixantena de professionals especialitzats per formar els equips que treballaran per reformar l'administració pública

Actualitzat

Atreure talent jove a l'administració pública per reformar i modernitzar els serveis públics des de dins. Amb aquest objectiu, el govern oferirà per primer cop pràctiques remunerades a estudiants d'universitat i de formació professional el curs que ve, el 2025-26. 

En total, i a l'espera de tancar els convenis amb els centres educatius --previsiblement després de Setmana Santa--, seran fins a 2.000 beques en tots els departaments de la Generalitat.

"Volem que els joves estudiants coneguin l'administració i vegin la importància que significa treballar per als serveis públics, amb l'objectiu de captar talent i captar vocació pública", explica Eva Giménez, secretària general de la Presidència, de què depèn la Funció Pública.

 

Quan començaran i quant es cobrarà?

L'objectiu del govern, un cop tanqui els convenis amb universitats i centres de formació professional, és que l'alumnat interessat pugui començar les pràctiques abans d'acabar l'any, en el primer cas; i durant el primer semestre de l'any que ve, en el cas de l'FP. Això, en tot cas, estaria en mans dels centres.

Pel que fa a la remuneració, estaria al voltant d'uns 10 euros l'hora. Es preveu que la durada màxima de les pràctiques sigui de 450 hores.

Per accedir-hi, caldria tenir un mínim d'un 40% de crèdits superats.

El govern també preveu una línia d'ajuts per a les persones que estiguin estudiant per presentar-se a oposicions i processos selectius dins de l'administració catalana.

Oficines del Districte Administratiu, a Barcelona, el 27 de novembre del 2023,
Els projectes temporals tenen una durada màxima prevista de tres anys (ACN/Albert Hernàndez)

En quines especialitats s'oferiran les pràctiques?

El ventall d'estudis superiors en què s'oferiran aquestes pràctiques és molt ampli, ja que s'introdueixen totes les branques de tots els departaments. Inclou especialitats com aquestes:

  • Dret i especialitats jurídiques
  • Ciències econòmiques i administració i direcció d'empreses
  • Recursos humans i prevenció de riscos laborals
  • Ciències socials
  • Estadística i ciència de dades
  • Periodisme, publicitat i relacions públiques
  • Arquitectura, construcció, edificació i urbanisme, i enginyeria civil i topografia
  • Estudis Lingüístics
  • Gestió documental
  • Salut Pública
  • Estudis de gènere i estudis feministes
  • Ciències polítiques i relacions internacionals
  • Ciències ambientals
  • Enginyeries
  • Indústries culturals: disseny, animació, cinematografia i producció audiovisual
  • Patrimoni artístic
  • Psicologia i ciències del comportament
  • Turisme
  • Comerç
  • Activitat física i ciències de l'esport

Cada departament tindrà els seus tutors que vetllaran perquè els estudiants facin pràctiques i no substitueixin llocs de treball.

 

66 places per treballar en projectes de tres anys

A més d'això, i dins el mateix pla per renovar l'administració pública, s'han engegat nous processos de selecció pensats per reclutar professionals que vulguin treballar a la Generalitat en projectes concrets, amb una durada màxima prevista de tres anys.

Es tracta de crear "equips d'alt rendiment" --com els anomena el govern--. I ja ha llançat les primeres convocatòries per crear-los. Són dues: una amb una oferta de 51 places, per contractar professionals que hauran de treballar en la reforma de l'administració; i una altra de 15 places, que dependran del Departament d'Economia i que desenvoluparan el pla Catalunya Lidera.
 

 


Els processos de selecció per ocupar aquestes places ja estan en marxa --s'aniran publicant a la web de Catalunya Futur--, amb l'objectiu que els projectes temporals estiguin en marxa a l'estiu. En aquesta pàgina hi ha el detall dels terminis i perfils que es busquen.

Aquests processos, basats més en proves de competències i no tant en proves memorístiques, serviran també per testar aquest model de selecció, mantenint el principi de mèrit i capacitat, de cara a la nova llei d'ocupació pública.

 

Digitalització i relleu generacional

Tot això es posa en marxa amb la previsió que més de 24.000 empleats públics faran 65 anys en els pròxims 6 anys. D'aquests, més de 7.500 --un 23%-- forma part del col·lectiu d'administració i serveis.

"Necessitem captar aquest talent jove que continuï prestant els serveis públics, que és essencial per a qualsevol societat", subratlla la secretària general de la Presidència en aquest context.

A això, destaca Giménez, s'hi afegeix la necessitat de digitalitzar l'administració per fer-la més àgil: "Tenim una administració essencialment analògica que hem de transformar. I l'hem de transformar en una administració digital i que, a més a més, s'acosti presencialment al ciutadà".

 

 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaFeina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut