El decret permetrà utilitzar centres que amb dificultats o que han quedat buits (CCMA)

El govern convertirà en públiques escoles concertades poc viables que ho demanin

El decret ajuda a resoldre la falta de places públiques, especialment greu a Barcelona, sense fer mòduls prefabricats o nous edificis
Actualitzat
TEMA:
Educació

En ple procés de matriculació escolar per al curs vinent, la Generalitat ha aprovat el decret que permetrà que algunes escoles concertades en declivi passin a la xarxa pública. D'aquesta manera es generen places on hi ha demanda però no hi ha solars on construir ni posar barracons.

El decret aprovat aquest dimarts facilita que el Govern pugui donar una resposta urgent a les necessitats d'escolarització, alhora que permet crear un nou centre sense haver d'instal·lar mòduls prefabricats o construir un nou edifici, amb les dificultats que comporta el fet de trobar sòl públic i la limitació de recursos econòmics.

A més, permet que els centres escolars que tinguin problemes de viabilitat no s'hagin de tancar i es puguin traspassar, integrant el personal docent.

Es durà a terme només en els casos en què hi hagi necessitats d'escolarització i existeixi el mutu acord entre el Departament d'Educació i la titularitat del centre educatiu.

El Departament d'Educació podrà assumir centres eductius que actualment són de titularitat municipal, com per exemple algunes de les escoles d'educació especial. Així mateix, es podria utilitzar per integrar algunes escoles privades a la xarxa pública.

 


Escola Sant Vicenç de Paül del barri d'Hostafrancs a Barcelona

 

 

El cas de l'escola Sant Vicenç de Paül

Silenci absolut al pati de l'escola Sant Vicenç de Paül, de Barcelona. Fa un any que no s'hi celebra cap gol, ni ningú fa cap cistella. El juny passat van acabar sisè els últims alumnes d'aquesta escola religiosa, després de 140 anys al barri d'Hostafrancs, on ha deixat empremta.
Aquest silenci, però, té les hores comptades: el Departament d'Educació ha llogat l'edifici i el curs que ve serà un nou centre públic, l'Institut Escola Arts.

Maria Teresa Brull, portaveu de les Filles de la Caritat, propietàries del centre, veu una solució per fer viable l'escola.  

"És un criteri de la companyia de les Filles de la Caritat: no tenir espais buits. Pensem que justament els nostres espais són perquè es puguin aprofitar i perquè es puguin aprofitar en aquest barri, doncs vàrem pensar que la millor opció era poder continuar en el món educatiu d'una altra manera."

La germana Maria Teresa recorda els anys de docència al centre. Les parets encara conserven alguns treballs dels antics alumnes. L'escola va anar tancant progressivament per falta de matrícula fins a quedar buida. Ara, però, amb el nou decret, no caldrà que el centre hagi quedat buit d'alumnes, qualsevol escola municipal o concertada en funcionament s'hi podrà acollir i convertir-se en pública, segons Josep Gonzàlez-Cambray, director general de centres públics, que explica que només cal complir dos requisits.

"Que hi hagi demanda d'escola pública en aquella zona, en aquell barri, en aquell poble, en aquella ciutat. I, per altra banda, una condició molt important també, és que serà per mutu acord. Aquest decret llei també facilitarà i possibilitarà que moltes escoles no hagin de tancar."

 

Els passadissos de l'escola Sant Vicenç de Paül es tornaran a omplir d'alumnes el curs que ve

 

Els centres obriran amb un projecte nou i combinant docents de l'escola pública amb els que ja treballin a l'escola que desapareix. El Departament absorbirà la plantilla del centre i el personal d'administració i serveis.

"Sempre que tinguin un contracte laboral fix, i continuaran amb una plaça laboral a extingir fins que es jubilin."

Pel que fa als alumnes que cursin estudis en el centre que s'integri a la xarxa pública de la Generalitat, tindran plaça reservada, tot i que seran les famílies les que escolliran si continuen o no al nou centre i hauran de tenir en compte el nou projecte educatiu.


El canvi es farà de mutu acord i en casos que hi hagi necessitats d'escolarització

 

Educació espera que aquest decret faciliti la creació de noves places públiques a grans ciutats, com ara Barcelona, on la demanda d'escoles públiques va en augment. De moment, s'està en converses amb una desena de centres a tot Catalunya que estan interessats a acollir-s'hi, i podrien passar a ser escoles i instituts públics d'aquí dos cursos.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut