La Generalitat posarà en marxa al febrer el centre per oferir suport psicològic, legal i tecnològic a dones assetjades a internet (iStock)

El govern crearà el primer centre virtual per a víctimes de violència masclista a internet

L'executiu de Salvador Illa aprova un pla nacional contra les violències masclistes i 32 accions per fer-hi front, que inclouen quatre nous centres de Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE)
Redacció
TEMA:
Generalitat de Catalunya

El govern ha aprovat una trentena de mesures per erradicar les violències masclistes. Concretament, es tracta de 32 accions transversals que plantegen un abordatge integral d'aquesta problemàtica, i per això hi participaran, a banda del Departament d'Igualtat i Feminisme, la resta de conselleries.

La portaveu del govern, Sílvia Paneque, ha anunciat, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu al Palau de la Generalitat, el pacte nacional contra les violències masclistes.

El pacte inclou per primer cop l'obertura d'un Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) en violències digitals. Amb aquest centre virtual, que serà operatiu a partir del febrer, professionals especialitzades oferiran suport psicològic, legal i tecnològic a dones que pateixin assetjament, coaccions o difamacions a través d'internet.

A més, s'obriran 4 nous SIEs, un a cada província, que oferiran atenció les 24 hores. Aquests quatre centres se sumaran als 17 ja existents.


Detectar-ho a temps

S'impartirà un pla de formació als docents, a l'alumnat i a les famílies, amb l'objectiu de prendre consciència i adquirir eines per identificar i abordar la violència masclista. 

En l'àmbit de la salut, també es crearà un pla de formació que asseguri la sensibilització dels professionals i es desplegarà un protocol d'atenció en situacions de violències masclistes.

També es desplegaran protocols de prevenció i abordatge en altres àmbits, com el sector audiovisual o les arts escèniques.

També s'impulsaran accions d'atenció, prevenció i detecció precoç de les conseqüències en la salut (salut mental i consum d'alcohol i/o altres drogues) vinculades al fet de patir les violències masclistes.

En la línia de treballar en la prevenció, el govern mantindrà les subvencions als ens locals i entitats, per tal de donar continuïtat tant als projectes de sensibilització sobre les violències masclistes, com als de protecció de les víctimes i la seva reinserció laboral.

Sílvia Paneque a la roda de premsa posterior al Consell Executiu (ACN/Maria Pratdesaba)

Creació de la Comissaria de la Dona

Es crearà la Comissaria de la Dona per a l'abordatge integral de la violència de gènere i les agressions sexuals, des d'on es podrà fer un seguiment de les denúncies i l'acompanyament de les víctimes. 

Es dissenyaran els nous equipaments judicials i es replantejaran els existents, es posaran al centre les víctimes i els seus fills i filles, i es garantiran circuits separats per a agressors i víctimes per no revictimitzar les dones.

També s'aposta per digitalitzar els jutjats, tant els processos com els procediments, incloent-hi els relacionats amb la violència sobre les dones.
 

Declaració institucional del 25N

El consell executiu també ha aprovat la declaració institucional amb motiu del 25N --Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones--, sota el títol "Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom". 

La declaració denuncia les violències masclistes, tant les molt greus com les quotidianes, en els espais públics, equipaments, comerços o transport, ja que són "una realitat sovint invisibilitzada i normalitzada".

Les diferents institucions polítiques del país que signen la declaració es comprometen "a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir que els espais siguin segurs".

 

ARXIVAT A:
Violència masclista Generalitat de Catalunya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut