El govern de Galícia sacrificarà 3.100 visons després de detectar un brot de Covid
Entitats ecologistes exigeixen el tancament d'aquest tipus d'instal·lacions
Una granja de visons situada al municipi corunyès de Baña ha registrat un focus de Covid-19, un cas que la Xunta va comunicar aquest dijous al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Es tracta del segon cas d'infecció per SARS-CoV-2 entre visons americans a Espanya, després del detectat el juny en una granja de la província de Terol.
La conselleria gallega del Medi Rural ha informat d'aquest focus, que, segons detalla, va ser detectat en aplicació dels vigents protocols de vigilància d'aquesta malaltia en aquest tipus d'explotacions de visó americà a Espanya.
La Xunta ha detallat que l'explotació, en la qual es va confirmar "circulació viral SARS-CoV-2, roman immobilitzada i sotmesa a vigilància i control oficial pels serveis veterinaris oficials de la Conselleria del Medi Rural, després de la detecció del focus amb els controls que es realitzen en el marc del pla de prevenció en aquest tipus d'explotacions".
A més a més, els pròxims dies, "en aplicació de la normativa legal vigent i amb l'objectiu últim de preservar la salut pública, la Xunta ha informat que es durà a terme el sacrifici de tots els animals de l'explotació, que acull 3.100 visons, juntament amb mesures de desinfecció i control del brot".
Un total de 25 granges actives
En l'actualitat hi ha un total de 25 granges actives de visons a Galícia, amb un cens de 69.186 reproductores. Amb aquestes dades, compta amb la major part del volum de negoci del sector a Espanya, ja que "tres quartes parts" del total d'explotacions se situen a la comunitat autònoma gallega.
La Conselleria del Medi Rural ha explicat que, des de les primeres informacions rebudes procedents dels Països Baixos en relació amb explotacions infectades amb la SARS-CoV-2, la Xunta va mantenir contacte permanent amb el sector pelleter gallec i li va traslladar informació actualitzada sobre la situació.
A més, el focus serà notificat de manera oficial per part del Ministeri a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea.
Sanitat animal
Precisament, dijous, el Diari Oficial de Galícia (DOG) publicava l'ordre de la Conselleria del Medi Rural per la qual es convoquen les ajudes a les entitats reconegudes com a agrupacions de defensa sanitària ramaderes (ADSG) de Galícia per al període 2021- 2022.
El pressupost per a aquesta convocatòria ascendeix a un total de 2,15 milions d'euros. L'objectiu d'aquestes subvencions és millorar l'estatus sanitari de les explotacions ramaderes gallegues mitjançant l'execució de programes zoosanitaris comuns per a la prevenció i control de malalties dels animals. Aquests programes de planificació zoosanitaria s'han de realitzar entre l'1 de març del 2021 i el 28 de febrer del 2022.
Crítiques ecologistes
L'organització ecologista Fons Mundial per la Natura (WWF, per les sigles en anglès) va assegurar dijous que el brot de coronavirus ocorregut a la granja de visons d'A Baña no l'ha sorprès i ha demanat "urgentment" el tancament "definitiu" de totes aquestes instal·lacions d'Espanya i, sobretot, el "cessament de l'activitat d'aquesta granja".
"Fa mesos que alertem les autoritats espanyoles del perill que representen les granges de visó americà per a la nostra salut i per a la biodiversitat", ha afirmat WWF.Segons l'organització ecologista, "ara, en plena onada de contagis, no ens podem permetre aquests reservoris de virus en els quals puguin donar-se mutacions que posin en risc la nostra pròpia salut".
Associacions ecologistes gallegues, com Adega, també van demanar el tancament d'aquestes instal·lacions, per l'alt risc de propagació de la Covid.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Ecologia