Barricades en un carrer de Quito (Reuters/Carlos García Rawlins)

El govern de l'Equador es trasllada de Quito a Guayaquil mentre creixen les protestes

Lenín Moreno acusa l'expresident Rafael Correa de preparar un cop d'estat
Redacció Actualitzat

Batalla campal a Quito, la capital de l'Equador, aquesta matinada, mentre el president Lenín Moreno ha abandonat el palau presidencial i ha traslladat el govern a Guayaquil, la capital econòmica del país.

Diversos grups de manifestants s'han tornat a enfrontar a la policia, com ja va passar la setmana passada arran de l'anunci d'una bateria de mesures econòmiques i retallades.

La més polèmica va ser la supressió del subsidi governamental als combustibles, que va causar un augment del preu del 120 per cent.

 

Un manifestant llança una pedra, a Quito, durant les protestes contra les mesures d'austeritat anunciades pel president Moreno (Reuters/Carlos García Rawlins)

 

Moreno, pressionat pel compromís adquirit amb el Fons Monetari Internacional, ha reiterat que no està disposat a fer "marxa enrere" i ha assegurat que va adoptar una "decisió històrica" per aconseguir que "la nostra economia estigui sana i la dolarització protegida". I encara hi ha afegit:

"Els asseguro que, per dur que sembli, hem fet el que és correcte amb la pàtria."


Mentre Moreno es traslladava a la ciutat costanera de Guayaquil, els carrers de Quito eren novament l'escenari de la crema de pneumàtics i del llançament de pedres i còctels molotov, amb gasos lacrimògens com a resposta.

 

Un grup d'indígenes arriben a Quito per sumar-se a les protestes contra les mesures anunciades per Lenín Moreno (Reuters/Danie Tapia)

 

A les protestes s'hi han afegit, aquest dilluns, els primers indígenes arribats a la capital. Està previst que siguin milers, que avancen cap a la capital per participar en la jornada de protesta convocada per dimecres pels sindicats, a la qual s'hi afegiran.

 

 

Des de Guayaquil, Moreno s'ha adreçat al país per televisió i ha acusat l'expresident Rafael Correa de promoure un "intent de cop d'estat".

"El que ha succeït no és una manifestació social de protesta contra una decisió del govern. Aquí hi ha una manifestació política per trencar l'ordre democràtic."


El govern, a més, ha anunciat la suspensió de les classes aquest dimarts i les operacions en tres camps de petroli de l'Amazònia.

Aquesta última mesura, segons el Ministeri d'Energia, és deguda a "la presa de les instal·lacions per grups de persones alienes a l'operació".

 

Desplegament policial a Durán, a prop de Guayaquil, on els manifestants han fet talls de carretera (Reuters/Santiago Arcos)

 

Aquest dilluns, d'altra banda, Moreno ha rebut el suport del Tribunal Constitucional, que ha ratificat el decret pel qual la setmana passada va declarar l'estat d'excepció.

Amb tot, l'ha limitat a trenta dies i ha remarcat que no pot afectar l'exercici del "dret a la protesta pacífica".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut