El govern defensa l'energia eòlica marina en plena polèmica pel projecte a Roses
- TEMA:
- Energia
El polèmic parc eòlic marí Tramuntana projectat a la badia de Roses, a l'Empordà, ha rebut aquest dimarts el suport implícit, però no explícit, del govern de la Generalitat.
Ha estat per boca de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha viatjat a Dinamarca per explicar els aspectes positius d'aquest tipus d'energia.
Jordà, que ha visitat el parc eòlic marí de Middelgrunden, ha assegurat que aquests parcs tenen menys impacte ambiental que altres tipus de renovables:
"Un parc eòlic marí té una producció d'energia elèctrica anual per MW i per metre quadrat molt superior al d'una instal·lació solar fotovoltaica o un parc eòlic terrestre, fins i tot per a les instal·lacions situades en les millors ubicacions."
Segons ha dit, per aconseguir la mateixa energia caldria instal·lar 2.300 megawatts (MW) de potència en plaques solars fotovoltaiques, amb un impacte ambiental i d'ocupació del territori molt superior.
Jordà ha assegurat que, degut a la transició energètica, cal que l'any 2030 a Catalunya hi hagi 1.000 MW de potència d'energia eòlica marina.
Suport implícit al Parc Tramuntana
Sense anomenar-lo en cap moment, Jordà ha ofert així suport a l'únic projecte que hi ha actualment en tràmit d'energia eòlica marina a Catalunya, el Parc Tramuntana.
De tota manera, per les dimensions del projecte, 500 MW de potència, i per situar-se a dins del mar, la tramitació i l'aprovació no depenen de la Generalitat, sinó només del govern espanyol.
És un projecte encara en fase de redacció que impulsen les empreses Sener i Blue Float Energy, que preveuen que es pugui posar en funcionament d'aquí uns 4 anys, inicialment amb 35 grans molins de vent.
Plataforma radicalment en contra
Aquest projecte, engegat fa un any, ha posat en peu de guerra molta gent de l'Empordà, que el maig es van aplegar en la plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí per promoure que s'aturi.
Aquesta plataforma, constituïda en associació, denuncia que el projecte preveu que hi arribi a haver més de 80 aerogeneradors de més de 200 metres d'alçada que ocuparan una extensió de mar de 18 per 10 quilòmetres.
Asseguren que no estan en contra de les energies renovables, però que el parc implicarà la "destrucció total" del paisatge, cosa que afectarà el turisme, i també la fauna i la pesca.
El impulsors diuen que és "compatible" amb l'entorn
Aquest desembre els impulsors del projecte el van defensar al Parlament, assegurant que el parc és "compatible" amb l'entorn natural i que tenen previst fer una prova pilot amb 5 molins.
També que la badia de Roses és l'únic punt de Catalunya on es pot instal·lar un parc eòlic marí, i que els molins estaran a 24 quilòmetres de la costa.
3.500 MW d'eòlica marina el 2050
Aquest dimarts a Dinamarca Jordà ha anunciat que aquest divendres es presentarà el Proencat 2050, la previsió del sistema energètic necessari a Catalunya per a aquell any.
Segons ha avançat la consellera, més enllà dels 1.000 MW d'eòlica marina del 2030, el pla preveu que el 2050 hi hagi 3.500 MW d'aquest tipus d'energia instal·lats al país.
La consellera ha destacat que el parc danès de Middelgrunden funciona des del 2003 a només 3 quilòmetres i mig mar endins.
Amb 40 MW de potència, aquest parc té 20 molins de vent, la meitat de l'elèctrica municipal de Copenhagen i l'altra meitat d'una cooperativa de 10.000 propietaris, la majoria veïns de la zona.
- ARXIVAT A:
- Energia