El govern defensa mantenir l'oci nocturn tancat al·legant motius epidemiològics al TSJC
- TEMA:
- Covid-19
El govern ha presentat aquest dimarts les seves al·legacions davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per mantenir tancat l'oci nocturn. Al·lega motius epidemiològics i assegura que no contempla la reobertura dels locals.
La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha defensat que "no es contempla l'obertura immediata de l'oci nocturn ni tampoc cap pas endavant que es pugui mostrar precipitat".
Ha recordat que, tot i que "és cert que estem millor", encara hi ha prop de 400 hospitalitzats a les UCI i ha demanat "molta prudència" i "poca precipitació".
Tot i les demandes del sector, Plaja assegura que seria un error reobrir l'oci nocturn:
"L'objectiu és minimitzar els efectes de la pandèmia. Fer passos endavant que fomentin la interacció social seria un error."
Sobre els botellons que es repeteixen setmana darrere setmana, Plaja manté que cal treballar per evitar les trobades a la nit i per controlar-les.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va descartar aquest dilluns en una entrevista de TV3 reobrir l'oci nocturn per evitar un repunt de contagis i va afirmar que "de moment" no contempla demanar el passaport Covid per accedir a bars, locals d'oci o comerços.
Aragonès va assegurar que el govern defensarà davant el TSJC que ha de continuar tancat a partir de les 00.30 hores, després que el tribunal va donar divendres dos dies hàbils a la Generalitat per explicar els motius pels quals ha restringit els horaris de la restauració i ha tancat els espais interiors de l'oci nocturn.
El president de la Generalitat argumenta que en les anteriors onades de la pandèmia s'ha demostrat que la reobertura d'aquesta mena d'activitats ha provocat un augment de contagis, per la qual cosa creu que s'ha d'evitar.
La patronal critica els arguments del govern
La patronal catalana de l'oci nocturn Fecasarm qualifica de "cop baix" la decisió del govern de no reobrir l'oci nocturn les properes setmanes, fins que s'estabilitzi la situació hospitalària, amb l'argument que es facilitaria una nova onada de l'epidèmia.
En un comunicat, Fecasarm assegura que les declaracions d'Aragonès són "desafortunades" ja que, al seu judici, donen a entendre que els contagis es van disparar en la cinquena onada per la reobertura del sector de l'oci nocturn.
La patronal recorda, a més, que la reobertura del sector està sub iudice i que, per tant, l'última paraula la té el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que ha de resoldre les mesures cautelars sol·licitades.
El secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, va retreure a Aragonès les seves paraules, assegurant que el sector està demanant ja des del març que la reobertura es faci "amb múltiples mesures sanitàries i de seguretat, a anys llum dels botellons i festes il·legals".
L'Ajuntament de Barcelona, a favor d'obrir l'oci nocturn
L'Ajuntament de Barcelona també ha demanat la reobertura de l'oci nocturn per evitar que els botellons descontrolats i violents de les festes de Sants es repeteixin els caps de setmana i a les festes de la Mercè.
El tinent d'alcaldia de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha proposat buscar "espais de descompressió" nocturns per evitar "explosions d'incivisme".
Mossos i policies locals es queixen dels botellons
Els Mossos d'Esquadra i diverses policies locals també s'han manifestat partidaris de reobrir l'oci nocturn per evitar botellons multitudinaris al carrer i a la platja. Asseguren que no tenen prou efectius per controlar les persones que es reuneixen a la nit als espais públics.
De fet, Sindicats dels Mossos d'Esquadra han demanat més mitjans contra els botellons multitudinaris i han denunciat l'agressivitat contra els policies arran dels fets d'aquest cap de setmana.
El portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), David Miquel, ha advertit que aquesta situació no és nova, ja que els botellons han anat creixent en els últims anys davant la "permissivitat" d'aquesta activitat, que malgrat que està prohibida en les ordenances municipals s'ha tolerat en moltes localitats.
Segons el portaveu de SAP-Fepol, Toni Castejón, els delictes d'atemptat a l'autoritat s'han disparat més d'un 70% després del confinament i han seguit pujant en les últimes setmanes, en part perquè durant els últims anys als policies se'ls ha "desautoritzat" públicament i s'han "blanquejat" des d'alguns sectors les agressions als agents.
Milers de persones han participat en els últims dies en botellons multitudinaris en diversos punts de Catalunya, però sobretot a Barcelona, coincidint amb la festa major de Gracia i després la de Sants, que han acabat amb enfrontaments amb la policia quan els agents intentaven donar per acabades les concentracions, que desobeeixen les restriccions pel coronavirus.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus