Un grup d'infants jugant al barri del Serrallo, a Tarragona (ACN / Mar Rovira)

El govern demana que l'ús de mascaretes sigui obligatori a l'espai públic

El govern espanyol estudiarà aquest divendres amb les autonomies si cal anar més enllà en l'ús de les mascaretes, que actualment només són obligatòries al transport públic
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El govern proposarà a l'Estat que l'ús de les mascaretes sigui obligatori per a tothom a l'espai públic. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha explicat en la roda de premsa telemàtica d'aquest dijous que el Procicat ha aprovat la mesura. Budó confia que el govern espanyol accepti la proposta d'aquesta protecció addicional per evitar la propagació del coronavirus.

Aquest mateix dijous, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat que les mascaretes afegeixen "un punt de protecció extra" perquè la distància de seguretat "a vegades és complicada de mantenir".

 

Aquest dimecres, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja va insistir en demanar l'ús obligatori de mascaretes en espais públics. Comentant una notícia sobre la dificultat de "mantenir la distància de seguretat" en alguns llocs, Torra apuntava que es tracta d'una mesura que fa setmanes que cal "per prevenció i per conscienciació":

 

 

Caixes de mascaretes enviades pel govern espanyol a Catalunya (ACN)

 

Sanitat ho estudiarà aquest divendres

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que el ministeri abordarà aquesta qüestió amb les comunitats autònomes aquest divendres a la tarda. En la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, ministeri i conselleries de Sanitat estudiaran la possibilitat que la mascareta s'hagi de portar als espais públics.

En la compareixença setmanal a la comissió de Sanitat del Congrés, Illa ha apuntat que les autoritats sanitàries estan valorant "si cal anar un pas més enllà" en l'ús de les mascaretes, que actualment, només són obligatòries en el transport públic. A la comissió de Sanitat, PP, Vox, Ciutadans i PNB han defensat l'ús obligatori de mascaretes.

 

Diverses persones grans amb mascareta en un autobús d'Ourense (EFE / Brais Lorenzo)

 

Si s'obliga a portar-ne, Simón demana excepcions

Preguntat sobre aquesta qüestió, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va dir aquest dimecres que, si finalment La Moncloa decideix fer obligatori l'ús de mascaretes, caldrà explicitar "molt bé les excepcions" perquè no suposi un problema per a aquelles persones que no poden utilitzar-les.

Simón, que no va voler pronunciar-se en nom de l'executiu, va assegurar que "el de les mascaretes és un tema recurrent" en els grups tècnics, que les consideren "una bona mesura de prevenció" i que "pot ajudar moltíssim" en aquesta fase de l'epidèmia.

 

El cap del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va defensar que "la millor mascareta són els dos metres de distància", perquè hi ha qui, com les persones que pateixen ansietat o altres patologies, no pot utilitzar-la durant gaire estona seguida. A més, va afegir que fer-ne portar als infants "pot ser complicat":

"Si al final es fa obligatori, caldrà valorar molt bé com s'expliciten les excepcions d'ús o les persones que tinguin aquesta possibilitat de no utilitzar-les per les seves condicions personals o en quin moment poden no utilitzar-les"

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dimecres a La Moncloa (EFE / La Moncloa)

 

Sobre la transmissió del virus, va dir que hi ha casos, com quan algú viatja en cotxe sol, que "és indiferent" si porta a no mascareta:

"Crec que l'ús de mascaretes ha de ser altament recomanable i que tothom que pugui utilitzar-la en espais públics, sobretot quan es creua amb altres persones en un espai en què no pot mantenir les distàncies"

Pel que fa a les escoles, Simón va afirmar que dependrà "molt" de si es pot garantir la distància entre estudiants "dins i fora de les aules". De cara als exàmens de selectivitat, que es faran el 7, 8 i 9 de juliol, va demanar que hi hagi una separació més gran de la que és freqüent:

"Quan es fa un examen, ja hi ha certa separació, serà qüestió de garantir que sigui una mica més de l'habitual"

 
Un cambrer serveix dues persones a la terrassa d'un bar a Santander (EFE / Román G. Aguilera)
ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut