El president de la Generalitat Salvador Illa, durant la reunió amb diferents alcaldes de la comarca del Priorat
El president de la Generalitat Salvador Illa, durant la reunió amb diferents alcaldes de la comarca del Priorat

El Govern destinarà 70,8 milions d'euros en ajudes per a explotacions agrícoles afectades per la sequera

ACN Cabacés - El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat que el Govern posa en marxa una nova ajuda de 70,8 milions per a propietaris d'explotacions agrícoles afectades per la sequera. Així ho ha dit des del Priorat. I és que, segons l'executiu català, les explotacions d'aquesta comarca en seran les principals destinatàries. Està previst que uns 1.100 propietaris de 5.360 hectàrees d'explotacions se'n beneficiïn i el termini de pagament està fixat en el 31 de desembre. D'altra banda, s'acceleren els treballs perquè la connexió de la Comunitat de Regants del Garrigues Sud amb la Comunitat de Regants d'Aigües del Riu Montsant sigui una realitat més d'un any abans del previst. I es preveuen actuacions en la zona afectada pel recent incendi.

(En aquesta actualització s'afegeixen les declaracions del president Salvador Illa)

A més, el Govern assegura que es desbloquejaran les ajudes a les cooperatives amb un paquet de 19,5 milions d'euros, que serviran per impulsar projectes fins al 2027. Fins a nou cooperatives prioratines es beneficiaran d'1,5 milions per promoure un projecte d'intercooperació. D'altra banda, l'Institut Català de Finances (ICF) activarà dues línies de finançament emmarcades en aquesta urgència per sequera.

El paquet d'ajudes anunciat s'aprovarà dimecres vinent al consell executiu, després de la Mercè, dia festiu a Barcelona. El fons d'ajuts de 70,8 milions d'euros estarà obert a explotacions de tot el país, si bé Illa no n'ha desgranat com es distribuiran ni els criteris de repartiment per "respecte procedimental". Així, ha apuntat que abans caldrà que es discuteixin els detalls per part del Govern i es valori per part de les conselleries i departaments.

Actuacions concretes al Priorat

A banda de les subvencions, el Govern ha anunciat una bateria d'accions per fer front a la manca d'aigua al Priorat. En primer lloc, s'acceleren els terminis en més d'un any per fer realitat la connexió de la Comunitat de Regants del Garrigues Sud amb la Comunitat de Regants d'Aigües del Riu Montsant. Uns treballs valorats en més de sis milions d'euros. Inicialment, aquest projecte s'havia de completar el juny de 2027, però el Govern promet que s'acabin els treballs a principis del 2026 davant la "urgència hídrica".

"A tot estirar, a principis de 2026 aquesta obra estarà en funcionament. Intentarem que sigui el més ràpid possible, sense saltar-nos cap termini legal, sense minvar la qualitat de l'obra. Hem treballat i hem analitzat les possibilitats que hi havia i els procediments perfectament legals però extraordinaris amb què reduïm el termini d'execució de l'obra en un any", ha afirmat.

La conselleria d'Agricultura està disposada a fer efectiva una altra infraestructura hídrica al territori. Es tracta de l'ampliació de l'àmbit de regadiu de la comunitat de regants del Baix Priorat, un projecte que "es tirarà endavant si s'adquireix el percentatge d'adhesió de beneficiaris necessari". L'objectiu del projecte, segons el Govern, és portar aigua al "Priorat antic", unes 2.500 hectàrees situades entre els municipis de Bellmunt i Alforja. El cost dels treballs està estimat en uns 76 milions d'euros. Està previst que en les properes setmanes sigui el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació qui en desgrani els detalls.

Per tot plegat, el president ha insistit en no "fer trampes al solitari" en referència als projectes que han de garantir els recursos hídrics a la comarca. "No es poden fer coses en un dia, som on som, a partir d'aquí hem de treballar. Hem acordat també fer una comissió de seguiment per tenir informació precisa i regular per saber com evolucionen aquests compromisos que hem adquirit avui", ha subratllat.

La zona afectada pels incendis

Després dels recents incendis al Priorat, el Govern ha anunciat que s'impulsaran actuacions a les zones de major risc d'erosió, aprofitant el material cremat per construir feixes. D'altra banda, s'arreglaran camins i es reduirà la càrrega combustible en el perímetre de la zona incendiada. Està previst que aquesta neteja forestal s'iniciï la setmana vinent.

En l'àmbit de seguretat pública, es dotarà el Consell Comarcal del Priorat d'un nou tècnic de protecció civil comarcal i s'incrementarà la presència i vigilància mitjançant la coordinació dels cossos policials i el cos d'Agents Rurals.

Anar al contingut