El govern concedeix al sector de la restauració servir sopars a partir de dilluns
Les mesures s'han flexibilitzat encara més respecte de l'esborrany filtrat dimarts passat
Els màxims representants del govern, Pere Aragonès i Meritxell Budó, han comparegut aquest dijous per explicar com serà la desescalada. El pla aprovat flexibilitza encara més les restriccions respecte de l'esborrany que es va filtrar dimarts d'aquest setmana.
El pla de desescalada permetrà que dilluns 23 de novembre obrin l'interior dels bars i restaurants amb un 30% de l'aforament i un 100% a les terrasses. A més, podran servir sopars entre les sis de la tarda i fins a les 21.30.
Dilluns que ve, a més de tornar a obrir la restauració, es reprèn l'activitat cultural i obren els gimnasos. I, tot i que es mantenen els tancaments perimetrals i el toc de queda nocturn, a les portes de Nadal es podrien aixecar les restriccions de mobilitat durant el dia sempre que els indicadors sanitaris ho permetin.
Aragonès ha començat la seva compareixença deixant clar que la situació és encara molt complicada, però que amb la millora dels indicadors és possible flexibilitzar algunes restriccions. Amb matisos.
"No és un pla per recuperar la normalitat i l'activitat quotidiana. És un pla que ha de permetre el retorn progressiu d'algunes activitats econòmiques i socials", ha afirmat el vicepresident amb funcions de president. Fins que el gruix de la ciutadania estigui vacunada, el retorn a la normalitat no serà possible, ha recordat.
Segons ell mateix, el govern treballa amb un horitzó de dos mesos, però sempre atent a les dades sanitàries per si cal ralentitzar la flexibilització. El mateix Aragonès ha recordat que les xifres d'hospitalitzacions encara es troben lluny dels objectius.
El pla acordat estableix que el pas d'un tram a un altre s'ha de fer sempre que es copsi que la velocitat de contagi es troba per sota del 0,9 i que els nous ingressos setmanals de casos de Covid-19 estiguin disminuint.
Pere Aragonès ha aprofitat l'avinentesa per fer autocrítica en relació a les filtracions i conflictes que se n'han derivat: "No hem sabut fer pública l'estratègia com es mereix la ciutadania".
Seguidament, Meritxell Budó ha explicat de quina manera es procedirà en els trams de desescalada.
Els bars i restaurants podran obrir amb distància mínima de dos metres, un màxim de quatre comensals per taula, de les sis del matí a les sis de la tarda, i de sis de la tarda a dos quarts de deu de la nit, però només per servir sopars. Els interiors tenen una limitació del 30% de l'aforament en el primer tram; una restricció que a partir del segon tram s'ampliarà al 50% d'aforament. A les terrasses no hi ha límit d'aforament.
Activitats culturals amb aforaments del 50% i un màxim de 500 persones al primer tram, amb ampliació de l'aforament del 70% a partir del segon i una limitació de 1.000 persones en el quart tram.
Mobilitat restringida al municipi entre divendres i dilluns a les sis de la matinada encara al primer tram, però en el segon tram s'ampliarà dins de la comarca i en el tercer s'aixecarà.
Els gimnasos podran obrir amb un aforament del 30% i vestidors tancats.
En la compareixença de dilluns dels consellers Alba Vergés i Miquel Sàmper es va anunciar que el govern treballava en una desescalada per trams revisables cada 15 dies en base a l'avaluació de criteris objectivables.
És d'aquesta manera que les extraescolars, les classes presencials i els bars i restaurants podran reprendre les seves corresponents activitats de manera esglaonada.
La intrahistòria de la conciliació
Aquest cop la presentació de mesures no s'ha fet mitjançant la compareixença dels consellers de Salut i Interior amb els corresponents càrrecs tècnics després de la reunió del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat). Una decisió comunicativa que s'explicaria com a forma de visibilitzar una desescalada, també, en el conflicte entre els dos grans partits independentistes que ocupen l'executiu.
I és que aquesta presentació arriba després de la picabaralla entre els socis del govern per la filtració dimarts passat d'un esborrany del pla amb què treballaven les autoritats implicades.
Amb aquesta compareixença, Aragonès i Budó s'han conjurat per acabar amb les disfuncions del govern després de l'últim episode de confontració pública entre Junts per Catalunya i ERC, amb acusacions mútues d'haver filtrat el pla de desescalada de les mesures anti-Covid.
El moment més tens va arribar dimecres al matí, quan Pere Aragonès i la resta de consellers d'Esquerra es van desconnectar de la reunió diària telemàtica de seguiment del coronavirus en protesta per aquestes filtracions.
Tot seguit, en el ple del Parlament, les acusacions i els desmentiments entre els socis parlamentaris i els mateixos consellers van continuar a l'hemicicle.
A la tarda, després del ple, el vicepresident Aragonès i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, van decidir reunir-se per intentar acabar amb aquesta nova crisi de l'executiu, mancat d'un lideratge clar, especialment en la lluita contra la pandèmia, des de la inhabilitació de Quim Torra.
La realitat, però, és que els dos socis d'aquest govern en funcions estan condemnats a entendre's, almenys fins a les eleccions del 14 de febrer, per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica causada per la Covid. I així ho han entès el govern i els dos grups parlamentaris que li donen suport.
Al Parlament hi va haver una breu reunió entre els presidents dels grups de Junts, Albert Batet, i Esquerra, Sergi Sabrià, en què van acordar "una treva" i la necessitat d'"encarrilar la situació per poder treballar amb tots els recursos contra la pandèmia".
I així ho han entès, també, el vicepresident Aragonès i la consellera Budó, que es van reunir durant poc més d'una hora. Una trobada que fonts del govern pròximes a JxCat qualifiquen de conciliadora, i diuen que "va anar molt bé; una reunió amb un bon to i en què es va arribar a un bon acord". Fonts d'ERC confirmen que "s'han conjurat per treballar plegats per la gent, que és el més important".
El mateix Torra hi va intercedir i es va posar en contacte amb Aragonès i Budó per interessar-se pels plans d'actuació i les mesures previstes pel govern en la gestió de la pandèmia. L'expresident de la Generalitat es va oferir a ajudar i col·laborar en tot el que calgui. En una nota, Quim Torra diu:
"Tot i les dificultats que hagin pogut existir, en els moments crítics d'un país, com l'actual, s'ha sabut treballar en equip, donant confiança a la ciutadania i posant sempre la veritat al davant. I cal reforçar ara aquesta coordinació, evitar rumors i filtracions d'esborranys, i enviar missatges clars i estables a la ciutadania sobre les mesures que es prenen per protegir la salut i la vida de les persones, així com per preservar els llocs de treball i la viabilitat dels projectes econòmics i empresarials".
I el govern ha arribat a un acord després de les últimes reunions d'aquest dimecres al vespre amb els diferents sectors afectats per les restriccions en què s'incrementen els percentatges i els horaris d'obertura respecte al document de treball filtrat dilluns.