El govern es defensa per no haver endurit mesures dient que són "de les més dràstiques"
Admet la preocupació per l'empitjorament de les dades de la pandèmia però diu que el Procicat ho ha de valorar i decidir
El govern considera que les mesures que hi ha vigents per fer front a la Covid aquests dies de festa són "unes de les més dràstiques que s'estan aplicant" i que "el que cal fer és complir-les", ha dit la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, apel·lant a la responsabilitat individual.
"El Procicat considera que les restriccions que hi ha són suficients per afrontar la nit de Cap d'Any."
"Mesures que són molt més restrictives que en altres indrets. No és que el Procicat no prengués noves mesures, hi ha unes mesures dràstiques que s'estan aplicat ja fa dies i el que el que hem de fer és complir-les."
Budó ha respost a les crítiques d'alguns experts perquè no s'han endurit les mesures tot i l'elevada pressió hospitalària. Ha admès la preocupació del govern i no ha descartat que si les dades empitjoren no s'hagin de prendre noves mesures però ha insistit que és en l'àmbit del Procicat on, amb el seus experts, es prendran les decisions.
"Estem preocupats perquè no anem a millor i se'ns estan disparant les dades. Veurem si aquestes xifres i la tendència es consoliden i si cal o no prendre altres mesures o determinacions. Jo no vull especular, que es decideixi en l'àmbit del Procicat. A partir d'aquí, és obvi que el Procicat es reuneix diàriament i si cal es prendran les mesures que s'hagin de prendre."
La consellera ha recordat que per Cap d'Any només es poden reunir un màxim de 10 persones de dues bombolles diferents: "Per tant, 3 amics de tres bombolles diferents no es poden reunir per Cap d'Any." El toc de queda és a la 1 de la matinada i ha destacat el dispositiu ampliat de Mossos d'Esquadra i de Policies Locals que s'ha previst per fer complir aquestes restriccions.
Les dades a Catalunya
Mentrestant, les últimes dades del Departament de Salut mostren un empitjorament de la situació de la pandèmia a Catalunya, tot i que hi ha indicadors que milloren.
Per una banda, s'han registrat prop de 3.000 casos nous de coronavirus i ha augmentat la pressió assistencial als hospitals. Hi ha 1.776 ingressats per Covid als hospitals, 40 més que aquest dilluns, i també augmenten en 37 els pacients a les UCI, amb un total de 376. A més, s'han comunicat 58 defuncions més, i des de l'inici de la pandèmia la xifra ja s'acosta a les 17.000 morts.
En canvi, milloren els indicadors que fan referència a la transmissió del virus: baixa de 34 punts el risc de rebrot, que és de 343, encara molt alt; i també es redueix la velocitat de contagi, l'Rt, d'1,16 a 1,09.
Aquests indicadors també han baixat a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. La velocitat de contagi en totes dues comarques, on hi ha decretat el confinament perimetral des del passat 21 de desembre, se situa al voltant de l'1 %, i el risc de rebrot a la Cerdanya baixa 256 punts i se situa als 2.387, encara molt alt; mentre que al Ripollès baixa 302 punts i es queda en 1.315.
Ajuts per a la Cerdanya i el Ripollès
Per a aquestes comarques el govern ha aprovat un paquet d'ajudes econòmiques per pal·liar els efectes del tancament perimetral. Són 4,3 milions d'euros, que aniran, bàsicament, a la restauració, el comerç i el turisme. En canvi, altres sectors com les escoles i els monitors d'esquí denuncien que n'han quedat fora; per això reclamen un pla de rescat específic per al seu sector. A equipaments juvenils i de lleure com els albergs s'han destinat 300.000 euros.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19