Els fets que es jutgen van tenir lloc el 30 de setembre del 2018 durant la protesta al parc de la Ciutadella per la investidura fallida de Puigdemont
Els fets que es jutgen van tenir lloc el 30 de setembre del 2018 durant la protesta al parc de la Ciutadella per la investidura fallida de Puigdemont  (ACN/Mar Martí)

El govern es retira de la causa contra set manifestants acusats d'agredir uns mossos

El judici ha quedat suspès per donar temps als mossos a presentar-se de nou amb un advocat particular, fet que les defenses dels acusats veuen com una maniobra per allargar el cas

Onze mossos d'esquadra exerciran com a acusació particular contra set manifestants acusats de desordres, atemptat i lesions a agents del cos. 

El jutge ha ofert aquesta possibilitat als agents després que la Generalitat, que representava deu Mossos lesionats, s'hagi retirat com a acusació.

El judici, que havia començat aquest dijous a l'Audiència de Barcelona, s'ajorna ara sense data prevista. Els policies tenen quinze dies per presentar un advocat particular. 

Dels dotze mossos que participaven al procés, un dels agents ja havia decidit prèviament presentar-se com a acusació particular. Dels onze que estaven representats per la Generalitat, tots han demanat personar-se en la causa excepte un.

Les defenses dels acusats ho consideren una maniobra per allargar el cas i critiquen que fins avui la Generalitat no hagi retirat l'acusació. Mantenen que els agents no poden acusar els manifestants a títol personal si no s'ha determinat qui els va ferir. 

Els fets que es jutgen van passar el 30 de gener del 2018 al parc de la Ciutadella de Barcelona, durant la protesta per la investidura fallida de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. 

Entre els processats hi ha Arnau Mora, que és fill de Carles Mora, l'exalcalde d'Arenys de Munt que va fer la primera consulta sobiranista de Catalunya, el 13 de setembre del 2009.


Interior diu que no se sap qui va causar les lesions

La decisió del govern, per ordre de la Conselleria d'Interior, l'ha justificat l'advocat dels Mossos, Josep Lluís Florensa, al·legant que no es pot determinar l'autoria de les lesions.

També es retiren del delicte de desordres públics perquè es tracta de "béns jurídics de caràcter col·lectiu perfectament defensats pel ministeri fiscal" i pel lletrat particular d'un dels agents perjudicats, segons Florensa.

Els Serveis Jurídics de la Generalitat demanaven inicialment dos anys de presó per desordres públics i atemptat contra agents de l'autoritat.

El canvi de parer arriba després que el govern anunciés que es retiraria de les causes on no es poguessin acreditar lesions als Mossos o bé no se'n poguessin determinar els autors.

La Generalitat renunciava així a personar-se en processos només per desordres públics, segons va acordar ERC amb la CUP en el pacte per la investidura del president Aragonès.

Denuncien que Interior no tramita actes dels Mossos

El PSC ha denunciat que el Departament d'Interior no ha tramitat les actes aixecades pels Mossos d'Esquadra en manifestacions amb aldarulls durant el 2020-2021, després d'analitzar 500 expedients i anunciar que n'estudiaran mig miler més.

La diputada socialista Judit Alcalà ha preguntat si hi ha "indicacions polítiques" perquè no es tramitin les actes. I ha alertat que això dona "un missatge molt perillós" i que "torna a deixar indefensos els Mossos d'Esquadra".

El PSC també ha criticat que el govern hagi decidit retirar-se en bloc de totes les causes contra manifestants si no es pot acreditar l'autor de les lesions.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut