El govern escocès preveu fer el segon referèndum d'independència el 19 d'octubre del 2023

El Parlament escocès publicarà un projecte de llei que fixa la data per a un referèndum consultiu i la primera ministra preveu demanar permís al primer ministre britànic
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Escòcia

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha detallat aquest dimarts que el Parlament escocès publicarà un projecte de llei sobre el referèndum d'independència amb una data prevista per a la votació: el 19 d'octubre del 2023.

Sturgeon ha dit que escriurà al primer ministre britànic, Boris Johnson, per demanar permís per celebrar un referèndum consultiu, i assegura que és vital que el vot sigui legal. L'assumpte, diu, també es traslladarà al Tribunal Suprem del Regne Unit.

Segons ha dit Sturgeon en una intervenció al Parlament escocès, el referèndum seria no vinculant, amb l'objectiu de "saber l'opinió" dels escocesos. "Ara és el moment", ha indicat la primera ministra escocesa, que ha detallat que una majoria a favor del sí no implicaria directament la materialització de la independència.

La consulta, diu Sturgeon, serà per "saber l'opinió del poble escocès sobre si Escòcia hauria de ser o no un país independent". A diferència del referèndum del 2014, una victòria del sí no implicaria directament la independència. La primera ministra escocesa ha explicat que tant el Parlament escocès com el del Regne Unit haurien d'aprovar posteriorment la legislació.

En la seva intervenció, la primera ministra escocesa ha defensat els "drets democràtics" dels escocesos. "Estic disposada a negociar els termes, però el que no estic disposada és permetre és que la democràcia escocesa sigui presonera de Boris Johnson o de cap altre primer ministre", ha remarcat.


El govern britànic "ho estudiarà"

El govern del Regne Unit estudiarà la proposta d'independència del govern escocès, segons ha dit el portaveu del primer ministre. Boris Johnson creu que ara no és el moment de parlar d'un referèndum sobre la independència d'Escòcia, però el govern estudiarà amb atenció la proposta de la primera ministra Nicola Sturgeon.

"La nostra posició es manté sense canvis", ha dit el portaveu, que considera que tant el govern britànic com l'escocès "haurien de treballar junts centrant-se sense fissures en els problemes que sabem que importen a la gent".

"La primera ministra ha pres una decisió, de manera que estudiarem atentament els detalls de la proposta i ara el Tribunal Suprem considerarà si accepta la petició", ha afegit el portaveu.


El precedent del 2014

Els votants d'Escòcia, que té una població d'uns 5,5 milions d'habitants, van rebutjar la independència el 2014. Però el govern escocès considera que la sortida del Regne Unit de la UE, a la qual es van oposar la majoria d'escocesos, fa que la qüestió s'hagi de sotmetre a una segona votació.

Johnson i el seu Partit Conservador, que estan a l'oposició a Escòcia, són fermament contraris a un segon referèndum, perquè asseguren que l'assumpte es va resoldre el 2014 quan els escocesos van votar en contra de la independència: un 55% en contra, un 45% a favor.

De fet, el primer ministre britànic ja s'ha negat a emetre l'ordre que permetria la celebració d'un referèndum. Fa poques setmanes, Nicola Sturgeon va assegurar que disposen d'un "mandat indiscutible" per tornar a demanar als escocesos si volen seguir lligats al Regne Unit, que els ofega econòmicament després del Brexit.

 

ARXIVAT A:
Escòcia Independència Brexit Regne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut