La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la visita a un edifici habilitat per acollir-hi positius de residències (ACN)
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la visita a un edifici habilitat per acollir-hi positius de residències (ACN)

Salut assegura que el govern espanyol desconfinarà Catalunya per regions sanitàries

El ministeri de Sanitat diu que es tracta d'una proposta que s'ha d'estudiar i que no prendran cap decisió en ferm fins al 6 de maig

RedaccióActualitzat

La Generalitat assegura que Catalunya podrà fer el procés de desescalada de les mesures extraordinàries del coronavirus per regions sanitàries. Segons el Departament de Salut, el govern espanyol ha acceptat modificar el marc de referència del desconfinament que havia defensat fins ara: les províncies. Fonts del Ministeri de Sanitat, però, expliquen que encara ho han d'estudiar.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han parlat en una conversa per videoconferència aquest diumenge a la tarda. Segons el Departament de Salut, la consellera ha exposat la necessitat que les regions sanitàries i no les províncies siguin el marc de referència per fer el desconfinament i Illa ha acceptat.

Des del ministeri, però, asseguren que no hi ha res en ferm i que es tracta d'una proposta que s'ha d'estudiar. Fins al 6 de maig no prendran cap decisió en ferm. El govern espanyol recorda que l'opció d'estudiar alternatives a les províncies es preveu en el BOE publicat aquest diumenge, però neguen cap decisió.


Teresa Ribera: "No ha arribat cap proposta concreta"

Teresa Ribera en primer pla, durant la reunió amb els presidents autonòmics (EFE/José María Cuadrado)


La vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, assegura que encara "no ha arribat cap proposta concreta" per part de la Generalitat perquè el desconfinament a Catalunya es faci per regions sanitàries i no per províncies. Ribera espera, però, que s'arribi a una entesa:

"Diverses comunitats han dit que tenen interès en fer servir una unitat territorial diferent a la província com a referència per a la gestió del seu procés, però aquesta setmana veurem quines propostes presenten (···) Veurem quina és la proposta de la Generalitat, i com fer, amb l'aval de la informació i les propostes justificades, que això tingui sentit o no (···) Tot va pel bon camí i hi haurà acord amb Catalunya i amb les altres comunitats"


En declaracions a La Sexta, la vicepresidenta ha insistit que creuen que "la unitat territorial més adequada és per províncies", però ha afegit que "podia haver excepcions prou justificades que acreditessin el compliment de tots els requisits."

Des del govern espanyol encara no han reconegut la petició de la Generalitat, però aquest dilluns la mateixa consellera Vergés ha refermat, a "El matí de Catalunya Ràdio", que Salvador Illa, l'havia acceptat:

"La nostra unitat bàsica seria les regions sanitàries i que, malgrat això, nosaltres, si detectàvem algunes dades diferenciades per àrea bàsica de salut o, més aviat, d'agrupacions d'àrees bàsiques de salut, com va passar a la Conca d'Òdena, tant fos en positiu com en negatiu, també faríem propostes en aquest sentit (···) I aquí no hi posen cap pega. De fet és que el Ministeri de Sanitat no decideix res fins a última hora"

 

A què correspon cada regió sanitària?

A Catalunya hi ha 7 regions sanitàries, però per a la desescalada es tindren en compte nou àmbits diferents. Les regions Girona, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre, Lleida, Catalunya Central, l'Alt Pirineu i Aran. I Barcelona, dividida en tres àmbits: Barcelona ciutat, l'àrea metropolitana nord -que comprèn el Maresme i els dos Vallesos-, i l'àrea sud -amb el Baix Llobregat, l'Alt Penedès i el Garraf.

Aquesta divisió es fa en funció de les àrees bàsiques de salut, cadascuna amb els seus hospitals i centres sanitaris de referència. Els llits d'UCI i malalts aguts serien els únics indicadors per planificar la desescalada. Així, doncs, en funció de com estiguin els hospitals de cadascuna de les regions, es decidiria el grau de desconfinament. Si es detectés algun comportament especial en alguna àrea bàsica de salut, també es faran propostes específiques.

 

Cada regió sanitària engloba diverses comarques.

Alt Pirineu i Aran agrupa sis comarques: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran.

Lleida inclou sis comarques: Garrigues, Noguera, Pla de l'Urgell, Segarra, Segrià i Urgell.

Camp de Tarragona agrupa sis comarques: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès.

Terres de l'Ebre inclou quatre comarques: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

Catalunya Central agrupa cinc comarques: Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès.

Girona inclou set comarques: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès i Selva.

La de Barcelona es divideix en tres àmbits:

- Àmbit Metropolità Nord, que comprèn l'àmbit territorial del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

- Àmbit Metropolità Sud, que comprèn l'àmbit territorial del l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès Sud.

- Barcelona ciutat, amb els districtes de Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc, i Sarrià - Sant Gervasi.


Dirigida des de Madrid, però amb "cogovernança"

Sigui com sigui, la desescalada la continuarà dirigint el govern espanyol. La Generalitat reclama que se li retornin les competències i que sigui el Govern el que lideri el desconfinament a Catalunya. Vergés diu que l'executiu espanyol menysté les comunitats i només els demana que enviïn les dades i les propostes.

El president Torra ha tornat a demanar avui que retornin les competències:

 

El canvi en el govern espanyol, si s'acaba confirmant, serà el primer símptoma del que la Moncloa ha anomenat "cogovernança" amb les comunitats per a la desescalada.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sembla que ha hauria posat condicions perquè les comunitats autònomes facin les seves propostes. La primera és que han d'estar preparades per tenir uns dos llits d'UCI i uns 40 d'aguts per cada 10.000 habitants. Això, per evitar el col·lapse sanitari en cas de rebrot.

Les decisions es prendran de manera consensuada i sempre hauran de comptar amb el vistiplau del Ministeri de Sanitat. Cada comunitat haurà d'informar constantment sobre l'evolució epidemiològica de cada territori.

 

Dubtes amb els terminis

En la conversa, la consellera ha tornat a exposar els dubtes del govern català amb el pla espanyol de desconfinament. Assegura que no s'està realitzant correctament perquè el govern espanyol ha posat un calendari i unes dates abans de conèixer les dades.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut