El govern espanyol apuja un 2% el sou dels funcionaris i treballadors públics

Els pressupostos catalans ja preveuen l'increment, que es farà efectiu de manera retroactiva des de l'1 de gener
Anna Farrero Actualitzat
TEMA:
Pressupostos Generals de l'Estat

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts un increment del 2% del sou dels funcionaris i treballadors públics per al 2020, a més d'una part variable del 0,3 a pactar amb sindicats i altres administracions.

A més a més, a aquest increment s'hi podria encara afegir unes dècimes si el creixement econòmic superés el 2%. Ara per ara, el govern treballa amb previsions de creixement de l'1,8 per cent.

El govern Sánchez aplica així la pujada pactada entre sindicats i l'últim govern de Mariano Rajoy, que fixava els increments salarials per al 2018, 2019 i 2020, i ho fa una setmana després d'aprovar la pujada del 0,9 per cent de les pensions.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha corroborat en una entrevista a TVE:

"Complirem amb l'acord dels sindicats dels treballadors públics i apujarem el sou als funcionaris un 2%. És el que vam acordar i és de justícia perquè els treballadors van veure retallat el seu poder adquisitiu durant la crisi."

Primera reunió del nou Consell de Ministres (EFE/Emilio Naranjo)

Segons diverses fonts, l'executiu espanyol podria aprovar la mesura via decret llei per intentar que l'augment ja sigui incorporat a les nòmines del mes de gener. Si això no fos possible, els funcionaris i treballadors públics ho cobraran amb efectes retroactius.
 

Funcionaris de la Generalitat

A Catalunya, la pujada també serà efectiva per a tots els funcionaris i treballadors públics de la Generalitat amb efectes retroactius, segons ha assegurat a "Els matins" de TV3 el vicepresident, Pere Aragonès. Aragonès ha explicat que aquest increment ja està previst en les xifres dels pressupostos que s'acaben de pactar amb els comuns.

Entrevista del vicepresident Pere Aragonès, a "Els matins" de TV3

L'aplicació a la nòmina, en aquest cas, es faria durant el primer trimestre d'aquest any en funció del que determini el reial decret del govern espanyol. De tota manera, dilluns el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ho portarà a la taula de negociació amb els sindicats.

Cal recordar que l'acord de retribucions per al 2019, aprovat pel govern el passat mes de gener, preveia un increment del 2,25%, que ja ha estat aplicat, més un 0,25% addicional. Aquest percentatge s'ha de destinar a millores salarials, com ara l'homogeneïtzació dels complements específics, els complements de productivitat o el pla de pensions, i estava subjecte a la negociació amb les organitzacions sindicals.

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez Pere Aragonès Pressupostos Generals de l'Estat Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut