Sánchez salva el pla anticrisi amb Bildu i PNB i el vot en contra d'ERC
El ple del Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous per 176 vots a favor, 172 en contra i una abstenció el decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna, que inclou la rebaixa de 20 cèntims per litre de carburant.
L'executiu espanyol ha aconseguit el suport del PDeCAT, Més País, Compromís, i Bildu, que amb el seu "sí" ha decantat la balança i ha impedit que caigués la mesura en un moment clau de la legislatura.
ERC, Junts i la CUP han votat en contra del decret per la manca d'assumpció de responsabilitats per part de l'executiu espanyol sobre el Catalangate. Esquerra insisteix que aquest vot és un primer avís al govern espanyol, i insisteix que la ministra de Defensa, Margarita Robles ha de dimitir.
L'executiu espanyol ha expressat la seva satisfacció pel resultat d'una votació que posa punt i final a hores de contactes frenètics que l'han portat a obrir la tramitació del decret com a projecte de llei, de manera que els grups hi podran introduir esmenes.
La sorpresa de Bildu
Els passadissos del Congrés s'ha rebut amb sorpresa la decisió de Bildu de moure fitxa per salvar el pla de Sánchez per fer front a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, alhora que ERC s'hi oposava. Contra pronòstic, els cinc diputats de la formació basca han anunciat que votarien que sí a aquest decret, que finalment es tramita com a projecte de llei.
Això, malgrat que el diputat Jon Iñarritu va ser un dels quatre diputats independentistes a Madrid que suposadament va ser espiat pels serveis secrets espanyols.
Sánchez ha comptat, doncs, amb els vots favorables de PNB i Bildu, que li han permès tirar endavant la proposta. Tot i això, ha estat una votació que ja es preveia ajustada.
De fet, Pedro Sánchez, va posposar "per motius d'agenda" el viatge que tenia previst fer aquest dijous i divendres a Polònia. L'absència de Sánchez al ple hauria restat un vot favorable a la convalidació.
Apropament al PP mentre l'independentisme s'allunyava
Abans de saber-se el moviment de Bildu, el govern espanyol havia acceptat la petició del PP de tramitar com a projecte de llei el decret amb mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna que es debatrà aquest dijous al Congrés.
D'aquesta manera, es facilitava que el decret tingués els suports necessitaris per a la convalidació, perquè el projecte de llei permet les aportacions dels grups parlamentaris.
Ara Sánchez ha tirat endavant la mesura amb el suport de grups nacionalistes, mentre paral·lelament també negocia amb els populars introduir noves mesures.
Després de l'escàndol del Catalangate, hi havia la incògnita de si el govern de Pedro Sánchez podria tirar endavant el decret al Congrés. Les negociacions es van complicar aquest dimecres amb les paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles, justificant l'espionatge a l'independentisme.
Fins i tot, ministres socialistes es van declarar molestos perquè consideren que s'ha tirat per terra l'estratègia dels últims dies d'intentar asserenar els que han estat socis de l'executiu en altres ocasions.
Les condicions del PP
Enmig d'aquestes tensions, el govern espanyol va decidir obrir una via de negociació amb el PP. Tramitant el decret com a projecte de llei, es declaraven disposats a acceptar modificacions al text. El PP reclama que s'accepti alguna de les propostes que fan, com podria ser una rebaixa d'impostos.
A canvi de garantir el suport el text, fins ara, el PP ha reclamat una rebaixa fiscal a rendes mitjanes i baixes, també de l'IVA de l'electricitat, que s'agilitzi la gestió dels fons europeus o es redueixi la despesa política. No se sap què passarà ara, després que la votació s'hagi salvat amb, entre altres, el suport de Bildu.
El PSOE havia rebutjat la via del projecte de llei amb l'argument que la durada de les mesures és de només tres mesos, a l'espera de com evolucioni la guerra.