El Pont de Vilomara i Manresa, declarats zones catastròfiques pels incendis d'aquest estiu

El Consell de Ministres aprova la declaració per incendis totes les comunitats autònomes, excepte Cantàbria i Astúries
Redacció Actualitzat

El territori afectat per l'incendi d'aquest estiu al Pont de Vilomara i Rocafort, al Bages, que va cremar 1.700 hectàrees i una cinquantena de cases, és un dels que consten a la llista del govern espanyol per considerar-lo zona catastròfica. També el que es va declarar l'endemà a Manresa, prop del polígon de Bufalvent.

El Consell de Ministres també ha declarat zona catastròfica altres territoris de l'Estat afectats pels grans incendis d'aquest estiu, que han afectat 14 comunitats autònomes més, entre les quals el País Valencià. Es tracta de 120 incendis, que han provocat en total tres morts i han obligat a evacuar 120.000 persones al llarg de l'estiu.

Segons la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, "cal donar un cop de mà a les autonomies perquè les persones afectades puguin superar aquests moments". El govern espanyol ha activat mecanismes --ha afegit-- per reduir els terminis per concedir els ajuts.

Va ser justament durant la visita el centre de comandament i part de la zona cremada per l'incendi de Begís, a l'Alt Palància, que el president espanyol va fer l'anunci aquest dilluns. Sánchez va assegurar que els incendis de "nova generació" exigeixen que es replantegi la manera com s'hi treballa

També en aquest sentit s'ha manifestat Rodríguez, que ha demanat "posar tots els mecanismes per treballar en la prevenció i l'extinció":

"Són incendis amb característiques diferents a les conegudes fins ara, a causa del canvi climàtic, com les altes temperatures que vivim."

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat la zona afectada per l'incendi de Begís amb el ministre de l'Interior, el president de la Generalitat Valenciana i altres autoritats (EFE/Domènech Castelló)

Aquest estiu està sent especialment complicat a Espanya pel que fa als incendis forestals. S'han cremat, segons l'executiu de Sánchez, més de 200.000 hectàrees, mentre que l'any passat en van ser 50.000. De fet, és l'estat d'Europa que acumula més hectàrees cremades per incendis forestals.

Artesa de Segre, al juny

A Catalunya, s'han cremat aquest any 6.700 hectàrees.

El Pont de Vilomara no havia demanat ser declarat zona catastròfica. Tampoc la Generalitat. I és que, tot i que a priori això pugui semblar una bona notícia, alguns ajuntaments hi veuen inconvenients perquè rebre ajudes del govern exclou poder-les rebre de les assegurances privades, que normalment són més ràpides. 

D'acord amb la llei del Sistema Nacional de Protecció Civil, les mesures aplicables pel govern espanyol inclourien ajudes econòmiques per danys en cases, explotacions agrícoles, ramaderes i forestals i empreses. També es contemplen subvencions pels ajuntaments i mesures fiscals.  

En cap cas, la finalitat d'aquestes ajudes és indemnitzar els afectats, sinó únicament restablir la normalitat d'abans de l'incendi. 

L'altre gran incendi aquí aquest any va ser a Artesa de Segre, al juny. Es va cremar 2.900 hectàrees i ja van rebre la consideració de zona catastròfica. 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut