El govern espanyol està en ple procés de reforma laboral (Marina López/ACN)

El govern espanyol, disposat a mantenir la prestació dels ERTO de llarga durada

Quan un treballador acumula 180 dies en un ERTO veu reduïda la prestació de la base reguladora del 70% al 50%
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Si els pròxims dies no hi ha cap canvi, els treballadors que estiguin des del mes de març en un ERTO veuran reduïda la seva prestació a partir de l'octubre i passaran a percebre del 70% la base reguladora al 50%. Una situació que des de diferents sectors demanen canviar.

El Ministeri de Treball analitzarà amb els agents socials, en el marc del diàleg social per prorrogar les condicions dels ERTO, mantenir l'import de les prestacions que cobren els afectats, ja que, d'acord amb la reforma laboral, a partir dels 180 dies passarien a cobrar la meitat de base reguladora. Des dels sindicats demanen que no es retallin aquestes prestacions.

La comissió tripartida en què participen govern, patronal i sindicats per prorrogar les condicions dels ERTO relacionats amb la pandèmia del coronavirus comença aquest divendres a Mallorca.

El secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, ha assegurat que el govern "és plenament conscient d'aquesta situació" i ha insistit que és un tema que cal tractar en aquesta comissió. Aquest dimarts, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar que es reunirà divendres amb els agents socials per "iniciar els treballs d'abordatge de la nova pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre".

Per altra banda, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha reclamat aquest dimecres allargar els ERTO "com a mínim" fins al juny del 2021 i sense discriminar per sectors.

Aquest mes d'agost s'han reduït en 55.000 els treballadors inclosos en ERTO, de manera que ara mateix a Catalunya hi ha 170.000 afectats, molt lluny dels 700.000 del pic de la pandèmia. Malgrat els mesos transcorreguts, els problemes administratius continuen afectant molta gent.

 

Mentrestant, encara hi ha casos de persones en ERTO que no han cobrat els diners que els corresponien, ja sigui pel nombre de fills o per errors en la xifra que se'ls ha pagat.

 

La Generalitat demana prorrogar els ERTO

Des de la Generalitat de Catalunya proposen que s'allarguin els ERTO mentre es mantinguin les mesures per evitar l'expansió de la Covid-19. Aquest dimecres, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha demanat al govern espanyol que tingui "mirada llarga" i que aprovi pròrrogues de cara a l'any vinent.

"Les empreses tenen l'espasa de Dàmocles el 30 de setembre, i això és un error; la seva planificació no és a curt termini, sinó a mitjà i llarg termini."

Per altra banda, el secretari de Treball ha defensat que la prestació d'atur que reben els treballadors en ERTO no es redueixi a partir del sisè mes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Atur
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut