Els 11 migrants rescatats per un pesquer valencià ja són a Malta
Open Arms acusa l'executiu de Pedro Sánchez de prendre la decisió "tard, malament i sense escrúpols"
El pesquer valencià Nuestra Madre Loreto, bloquejat davant les coses de Líbia amb 11 immigrants a bord, ja són a Malta. Finalment,el govern espanyol ha acabat fent gestions amb Malta perquè hi desembarquessin.
Segons ha informat l'ONG Proactiva Open Arms, el govern espanyol ha indicat al vaixell que posés rumb a l'illa, el port segur més pròxim, després de deu dies esperant una solució. Des d'aleshores, el pesquer ha hagut de suportar un fort temporal i la negativa d'Itàlia, Malta i Tunísia a rebre els migrants.
Al pesquer, però, no l'han deixat acostar-se a port. Ha desembarcat els 10 migrants, dos d'ells menors, que quedaven a bord en una embarcació de la guàrdia costanera maltesa. L'ha anat a trobar a 12 milles de la costa.
Aquest és el moment:
(Imatges cedides per Open Arms)
#ESTÁPASANDO
Proactiva Open Arms (@openarms_fund) 2 de desembre de 2018
[Audio]
Mensaje #NuestraMadreLoreto a #OpenArms
Ha terminado el transfer a GC Malta y Las 11 personas rescatadas desembarcarán en breve en puerto seguro #Malta #United4Med pic.twitter.com/lXLxdLNsz2
Crítiques d'Open Arms
El president d'Open Arms, Òscar Camps, ha criticat el govern espanyol per esperar per prendre la decisió de portar els migrants a Malta. Diu que s'ha fet "tard, malament i sense escrúpols":
El Gobierno indica ahora a #NuestraMadreLoreto que ponga rumbo a Malta. Tarde, mal y sin escrúpulos. Jugando con la seguridad de las personas, 10 días sin noticias, un temporal duro, una persona evacuada en helicóptero y un alto riesgo para toda la tripulación. #United4Med pic.twitter.com/Qnwwba0GYJ
Oscar Camps (@campsoscar) December 2, 2018
També recorda que han hagut d'aguantar un temporal molt dur, que van haver d'evacuar una persona en helicòpter i que hi va haver risc també per la vida de la tripulació.
El capità del vaixell, Pascual Durà, ha dit a Catalunya Ràdio que han viscut moments molt durs, no només per l'estat de la mar -que va posar en perill l'embarcació-, sinó per la desesperació dels passatgers: tenien pànic que els portessin a Líbia.
El pesquer ja havia decidit aquest dissabte a la nit tornar a costes espanyoles, fent cas omís de les indicacions del govern del PSOE, que els obligava a complir les lleis internacionals i anar cap al port més segur i proper, que era Líbia. Però ACNUR i la Comissió Europea van assegurar que Líbia no és un destí segur per als immigrants perquè hi ha risc de violació de drets humans.
- ARXIVAT A:
- Migracions