Com quedaran les pensions amb la reforma aprovada pel govern espanyol

El Consell de Ministres ha aprovat el primer paquet de reformes, que haurien d'entrar en vigor l'1 de gener del 2022
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pensions

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei per reformar les pensions en el primer Consell de Ministres després de les vacances d'estiu. Un projecte que comença ara el tràmit parlamentari amb l'objectiu que s'aprovi a temps perquè el nou sistema de pensions entri en vigor l'1 de gener del 2022.

El punt de partida de la reforma són els acords signats entre el govern espanyol i els agents socials (patronal i sindicats) el passat mes de juliol i que estableixen, entre altres mesures:

- La revalorització de les pensions, que tornaran a vincular-se a la mitjana de l'IPC dels últims 12 mesos (sense retallades si l'IPC és negatiu).

- La bonificació del retard en l'edat de jubilació i la penalitzacíó de qui se l'avanci de forma voluntària, per desincentivar-la. Segons el text acordat, qui hagi cotitzat menys de 38 anys i sis mesos, veurà com la seva pensió es redueix entre el 21% i el 3,26% si es prejubila entre 24 mesos i un mes abans del que toca. Segons l'edat, aquesta penalització pot reduir-se: per exemple, si s'ha cotitzat més de 41 anys i mig. També limitarà la jubilació forçosa dels convenis col·lectius.

A més a més, hi haurà nous incentius per continuar treballant més enllà de l'edat de jubilació, com una paga única extra que oscil·larà entre els 4.786,27 euros i un màxim de 12.060,12 euros anuals.

- La derogació del factor de sostenibilitat que va aprovar el PP el 2013 i que no es va arribar a implantar mai. Un mecanisme de càlcul de les pensions que tenia en compte, entre d'altres, l'esperança de vida, i que reduïa la compensació si es preveia una vida més llarga, com a sistema per garantir el futur de les pensions.

Encara queden punts importants per concretar, justament per garantir que el sistema de pensions pugui sobreviure amb l'envelliment progressiu de la població i l'esgotament de la guardiola de la Seguretat Social, sota mínims des de fa anys.

Govern i agents socials encara han de negociar un nou mecanisme per fer sostenible el sistema (A. Pérez Meca/Europa Press)

Aquest nou mecanisme d'ajust és un punt delicat que govern i agents socials han acordat negociar els propers mesos, perquè entri en vigor no amb aquest primer paquet de mesures, sinó més endavant.

L'avantprojecte de llei de garantia del poder adquisitiu de les pensions segueix les recomanacions de la Comissió Parlamentària del Pacte de Toledo, ha estat sotmès a audiència i informació pública fins al 16 de juliol i ha rebut diversos informes tècnics, així com el dictamen del Consell Econòmic i Social.


La jubilació mitjana: 1.211 euros

Durant el mes de juliol, la pensió per jubilació a Catalunya s'ha situat en 1.211 euros, vint euros per sobre de la mitjana espanyola (que és de 1.189,74 euros), segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

A Catalunya s'han atorgat més d'1,14 milions de pensions per jubilació. A l'Estat, la nòmina mensual de las prestacions contributives de la Seguretat Social es va enfilar fins als 10.202,294 milions d'euros, un 3,23% més que al juliol de l'any passat.

 

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut