El govern espanyol es compromet a "segellar definitivament" el magatzem Castor

La ministra diu que és la millor opció i la més econòmica i que s'aprovarà en consell de ministres en les pròximes setmanes
Actualitzat
TEMA:
Castor

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat la clausura definitiva del magatzem de gas Castor i s'ha compromès perquè la proposta s'aprovi en Consell de Ministres les pròximes setmanes.

 

Teresa Ribera, ministra de Transició Ecològica, ha comparegut al Senat.


La ministra ha dit, en la seva compareixença al Senat, que es considera la millor opció i la més econòmica.

"Destacar que existeix un compromís polític clar d'aquest govern de no reactivar en cap cas el funcionament del Castor. I, al contrari, facilitar la millor opció possible per a la clausura definitiva. Ara com ara, la solució tècnica més adequada, amb la informació de què disposem, consisteix en el segellat definitiu dels pous, que és, per tant, l'àmbit en què centrem la nostra prioritat."

Ribera ha explicat que s'ha posat en marxa l'avaluació per conèixer la situació del magatzem, que es va tancar el 2013, després de registrar moviments sísmics a les costes de les Cases d'Alcanar, al Montsià, i Vinaròs, al Baix Maestrat, quan la planta va començar a injectar gas al subsòl marí.

 

 

La ministra ha explicat que cada quatre anys s'han de revisar els taps mecànics que segellen els pous. El segellat definitiu evitarà aquests costos. Hi ha afegit que aplicar altres solucions temporals implicaria "costos difícilment justificables" i que es volen evitar costos afegits.

Ribera considera que la instal·lació no és necessària per al sistema gasista: "Ni a curt, ni a mitjà, ni a llarg termini", el Castor no s'inclou en cap planificació energètica actualment que en justifiqui la situació "d'hibernació".

Els taps metàl·lics temporals que ara hi ha es retiraran i es farà una neteja de les canonades. Després es segellaran i abandonaran els pous, i s'aïllarà el jaciment per evitar fugues de fluids.

Des del territori celebren que la ministra de Transició Ecològica anunciï el desmantellament definitiu del Castor però alerten que cal fer-ho el més prompte possible perquè no hi hagi cap ensurt amb els taps que segellen el magatzem submarí. 
 

5 anys d'hibertació d'un projecte que va acabar en fracàs rotund

El magatzem Castor fa prop de cinc anys que es troba en estat d'hibernació. Es va aprovar fa 10 anys. Havia de ser el dipòsit de gas natural més gran de l'Estat, aprofitant la cavitat d'un antic jaciment de petroli situat davant la costa limítrofa entre Catalunya i el País Valencià. Però ha estat un rotund fracàs.

El setembre del 2013, poc després de les primeres injeccions de gas, es van registrar centenars de petits terratrèmols, amb magnituds de més de 4 en l'escala de Richter. Els veïns es van mobilitzar per reclamar-ne el tancament.

El govern espanyol va ordenar paralitzar els treballs. I contràriament al que s'havia anunciat, el Consell de Ministres va decidir pagar 1.350 milions d'euros dels 1.700 que reclamaven els promotors, encapçalats per la constructora ACS de Florentino Pérez.

 

Notícia relacionada: El magatzem Castor, la història d'un fiasco multimilionari

 

El govern va demanar un crèdit a la banca perquè li avancés uns diners que després s'havien de recuperar mitjançant el rebut de gas dels consumidors. El Constitucional, però, ho ha tombat, i ara el govern espanyol ja no torna el préstec i la banca ho ha portat als tribunals.
 

ARXIVAT A:
Castor Ecologia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut