El PSOE pacta una pròrroga de l'estat d'alarma de quinze dies amb Ciutadans

Segons la formació taronja, l'acord té com a contrapartida que l'executiu espanyol no reprengui la taula de diàleg amb el govern català pactada amb ERC per a la investidura

Actualitzat

El govern espanyol ha pactat amb Ciutadans que la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma sigui només de quinze dies, a partir del 24 de maig, segons un comunicat que s'ha fet públic aquest dimarts a la tarda.

L'executiu volia una última pròrroga de cinc setmanes, fins a les 00.00 hores del 27 de juny. Fins ara, totes les extensions del decret d'estat d'alarma han estat de quinze dies i Ciutadans no estava d'acord a ampliar-ho. El dirigent de Ciutadans i portaveu adjunt al Congrés, Edmundo Bal, ja va assenyalar dilluns que la formació taronja no acceptaria una pròrroga de trenta dies.

El govern espanyol ja va pactar amb Ciutadans l'anterior pròrroga de l'estat d'alarma, aprovada pel Congrés dels Diputats el 6 de maig passat. Durant els darrers dies, s'havia especulat amb una pròrroga més llarga i, de fet, aquest dissabte Pedro Sánchez va defensar que aquesta pròrroga havia de ser "l'última" i tenir una durada d'un mes.

 

Cs vol aturar la taula de diàleg

Segons Ciutadans, l'acord té com a contrapartida que l'executiu espanyol no reprengui la taula de diàleg amb el govern català pactada en el pacte d'investidura amb ERC:

"Gràcies al paper de Ciutadans no es produirà cap taula de negociació amb ERC ni els separatistes per dinamitar la igualtat entre espanyols. Per això ens mostrem satisfets d'haver aconseguit aïllar les demandes dels nacionalistes per posar els espanyols al centre i haver aconseguit millores per a tots ells."

Fins ara, aquesta taula de diàleg només s'ha reunit una vegada, el 26 de febrer a La Moncloa.

Preguntat sobre aquesta qüestió en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Sanitat i secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, s'ha limitat a dir que l'executiu espanyol "està centrat ara a combatre la Covid-19, a salvar vides, llocs de treball i empreses". Illa, que no ha confirmat ni desmentit el que ha anunciat Ciutadans, ha insinuat que la intenció de Sánchez és mantenir el compromís amb la taula de diàleg:

"L'acord amb Ciutadans és en els termes que vostès coneixen i hi ha hagut pronunciaments del president als quals no tinc res més a afegir."

 

Teresa Ribera, María Jesús Montero i Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Teresa Ribera, María Jesús Montero i Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE / La Moncloa)

 

ERC: "Han de decidir qui volen de soci"

Per la seva banda, Esquerra manté obertes les converses amb el govern espanyol de cara a una abstenció en la votació d'aquest dimecres. ERC admet que l'acord amb Ciutadans complica la negociació, però ha fet arribar al PSOE i Unides Podem les seves condicions per votar a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma i assegura que no vol entrar en cap "regateig" per tancar un acord:

"La pilota és a la seva teulada. Ells han de decidir quines són les seves preferències i qui volen de soci."

Les cinc condicions dels republicans són acabar amb el comandament únic i que la Generalitat "pugui decidir sobre el desconfinament amb el retorn de les competències", que la pròrroga sigui d'un màxim de quinze dies, un permís retribuït per als pares i mares que s'han de fer càrrec dels seus fills, donar més marge als Ajuntaments perquè puguin utilitzar el superàvit en mesures per lluitar contra el coronavirus i posar data a la taula de negociació.

 

Rufián, durant la sessió de control a l'executiu, la setmana passada
Rufián, durant la sessió de control a l'executiu, la setmana passada (EFE / Ballesteros)

 

Si no hi ha acord sobre aquestes qüestions, Esquerra mantindrà el vot negatiu de fa dues setmanes.

 

 

Montero no descarta més pròrrogues

Després del Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol no ha descartat que hi hagi més pròrrogues de l'estat d'alarma perquè La Moncloa considera que cal que durant el desconfinament hi hagi l'estat d'alarma en vigor per poder restringir la mobilitat de la ciutadania:

"Considerem que les fases de la desescalada caldrà acompanyar-les d'aquest instrument per restringir la mobilitat al conjunt de la població perquè és l'únic medicament eficaç, si em permeten l'expressió, de lluita contra el virus en aquest moment."

Montero ha insistit que "l'estat d'alarma és una garantia democràtica que no pot ser substituïda per cap altra norma" i ha fet una crida a evitar possibles rebrots que "tirin per terra tot allò que amb tant d'esforç han aconseguit els ciutadans".

 

Segons ha informat La Moncloa, des de l'acord per l'anterior pròrroga de l'estat d'alarma, Pedro Sánchez i Inés Arrimadas han mantingut contactes setmanals amb l'objectiu de consensuar mesures.

En els quinze dies d'aquesta cinquena pròrroga, el govern espanyol s'ha compromès a estudiar mesures i reformes legislatives que permetin una "sortida ordenada" de l'estat d'alarma.

 

Sánchez i Arrimadas, reunits el mes de desembre passat abans de la investidura del líder del PSOE
Sánchez i Arrimadas, reunits el mes de desembre passat abans de la investidura del líder del PSOE (EFE / Fernando Villar)

 

Prestacions per autònoms i afectats per ERTO

L'acord entre l'executiu espanyol i Ciutadans inclou agilitzar el pagament de prestacions per ERTO o desocupació a qui encara no les hagi rebut perquè les puguin tenir, com a molt tard, el mes de juny.

Un altre dels compromisos és ampliar més enllà de la vigència de l'estat d'alarma la prestació extraordinària per cessament d'activitat dels treballadors autònoms i, com a conseqüència, l'exempció de les quotes de Seguretat Social durant el temps que la rebin.

A més, també s'acorda impulsar que el mes de juliol sigui hàbil al Congrés dels Diputats per agilitzar la feina parlamentària i recuperar part de l'endarreriment provocat per la crisi del coronavirus.

 

 

Marcos de Quinto deixa Cs en desacord pel pacte

Poc després que es fes públic l'acord per la pròrroga de l'estat d'alarma, el diputat Marcos de Quinto, un dels fitxatges estrella de Ciutadans en les eleccions del 28 d'abril passat, ha anunciat que deixa la formació "per diferències amb algunes decisions":

 

 

De Quinto diu que desitja el millor a la formació taronja perquè continua "creient que és un partit absolutament necessari al nostre país".

De Quinto no és la primera baixa del partit per l'acostament amb el PSOE. Quan Ciutadans va pactar l'anterior pròrroga de l'estat d'alarma, a principis de maig, van deixar la formació Juan Carlos Girauta i Carina Mejías.

 

Marcos de Quinto, durant una sessió del Congrés dels Diputats
Marcos de Quinto, durant una sessió del Congrés dels Diputats (EFE / Mariscal)

 

Cinquena pròrroga

En cas d'aprovar-se, serà la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, des que el govern espanyol el va aprovar en un Consell de Ministres el 14 de març.

El Congrés va validar la primera pròrroga el 25 de març amb 321 vots a favor, cap en contra i 28 abstencions. Al cap de dues setmanes, el 9 d'abril, la cambra baixa va tirar endavant la segona pròrroga, amb 270 vots favorables, 54 en contra i 25 abstencions. La tercera pròrroga, aprovada el 22 d'abril, es va aprovar amb 269 vots a favor, 60 en contra i 16 abstencions.

La pròrroga de fa quinze dies, la quarta, va ser la que va tirar endavant amb menys suport: 178 vots a favor, 75 en contra i 97 abstencions.

 

ARXIVAT A:
CsEstat d'alarmaCoronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut