La Moncloa demana a les autonomies que facin propostes sobre desconfinament
El govern espanyol s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb les autonomies per escoltar les seves propostes abans d'aprovar demà el pla estatal de desconfinament
Des del començament de la crisi sanitària del coronavirus, algunes comunitats autonòmiques s'han queixat reiteradament que el govern espanyol no compta amb la seva opinió a l'hora de prendre les decisions.
Dos dies després d'insistir que serà La Moncloa qui pilotarà el procés de desconfinament, el govern espanyol apunta que estudiarà totes les propostes autonòmiques sobre aquesta qüestió.
Menys de 24 hores abans que el Consell de Ministres aprovi el pla estatal de desconfinament, del qual no se'n sap pràcticament cap detall, aquest dilluns el ministeri de Sanitat ha analitzat els plans territorials en dues reunions amb les autonomies: la convocatòria del Consell Interterritorial de Salut i una trobada més tècnica.
Illa ha demanat a les autonomies propostes sobre com organitzar les sortides en franges horàries. I, per la seva banda, els consellers han informat el ministre sobre el desenvolupament de la jornada de diumenge, el primer dia en què els menors de 14 anys podien sortir al carrer després de sis setmanes de confinament.
D'aquesta manera, el govern de Pedro Sánchez vol fer un gest que mostri que té en compte les propostes i peticions dels executius autonòmics.

Crítiques dels governs autonòmics
En les darreres hores, les autonomies s'han queixat que s'assabenten dels plans del govern espanyol a posteriori, després que s'hagin anunciat en roda de premsa.
La Moncloa, però, insisteix que l'estat d'alarma continua vigent i que, per tant, serà el govern espanyol qui dirigirà una desescalada que anuncia que serà "asimètrica, coordinada i gradual".
És el missatge que Sánchez va recordar aquest diumenge als governs autonòmics, alguns dels quals, com el català, ja havien avançat els seus plans de desconfinament.

Altres, com la Generalitat valenciana, han anunciat aquest dilluns plans de cara a l'estiu. El president, Ximo Puig, ha apostat perquè es pugui anar a la platja:
"La nostra voluntat és que les platges puguin ser accessibles aquest estiu. I, per això hem de tenir totes les mesures necessàries per garantir la seguretat"
Catalunya i País Basc, els més crítics
Els governs català i basc són els més crítics amb la gestió del desconfinament que porta a terme La Moncloa. Tots dos s'han queixat de la centralització.
Dissabte, després de la roda de premsa de Sánchez, el president de la Generalitat, Quim Torra, va lamentar que l'executiu de Sánchez ja ho tenia "tot decidit" abans d'escoltar les autonomies:
"T'escolten però ja ho han decidit tot; et coordinen, però tot ho dicta el 'Mando Único'. Deu ser la manera d'entendre el 'diálogo'"

Per la seva banda, el lehendakari, Iñigo Urkullu, reclama "més criteris i menys tuteles" a Sánchez i posa com a exemple el model de "codecisió" d'Alemanya:
"Un model de cogovernança, coordinació i coresponsabilitat"
Però, a banda de Torra i Urkullu, van ser molts els governs que van demanar més participació autonòmica en la desescalada i un desconfinament diferenciat:
Miguel Ángel Revilla, president càntabre: "Que se'ns permeti, als que estem aquí, prendre les decisions perquè ho coneixem millor que un gabinet de Madrid"
Ángel Víctor Torres, president canari: "Estem a 2.000 quilòmetres de la península, no som territori continental, aquí no s'hi arriba per tren"
Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid: "Fa falta que ens preguntin als presidents autonòmics abans d'aquestes videoconferències, no després"

El govern espanyol vol evitar una mena de cursa en el desconfinament i tem les presses d'algunes comunitats per recuperar l'activitat econòmica. L'executiu andalús, per exemple, ja assenyala la data de l'11 de maig:
Juan Manuel Moreno, president de la Junta d'Andalusia: "Plantejarem, per exemple, l'obertura de perruqueries i establiments d'estètica en general i del comerç en general des del diumenge 11 de maig"
A l'altra banda de la balança, els presidents autonòmics socialistes van mostrar un suport sense fissures als plans de Sánchez. Alguns, com el president de Castella-la Manxa, van demanar cautela i va plantejar mantenir "durant un temps prolongat" un control de fronteres:
Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa: "Prefereixo sincerament que pequem de prudència"
El paper de totes les administracions implicades, també de les comunitats autònomes, serà clau per garantir l'èxit en la implementació del pla de desconfinament.