El govern espanyol impedeix a Open Arms tornar al Mediterrani per rescatar migrants

L'ONG ha presentat al·legacions, però mentrestant no pot sortir d'aigües espanyoles
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions

El govern espanyol ha denegat al vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms el permís per salpar de Barcelona per tornar a salvar vides al Mediterrani central, davant de les costes de Líbia.

El vaixell estava fent els preparatius per al viatge -havia recollit més de 3.000 mantes per utilitzar en els rescats- quan la setmana passada li va arribar la negativa de la capitania marítima de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment.

Notícia relacionada: El vaixell d'Open Arms arriba a Algesires amb més de 300 migrants a bord


"El comptador de morts"

El director d'Open Arms, Òscar Camps, ha qualificat la decisió d'"irresponsable i cruel", i ha acusat el govern espanyol de "posar en marxa el comptador de morts":


En una entrevista a Catalunya Informació, el director i fundador de Proactiva Open Arms també ha vinculat a l'ascens de Vox la decisió del Ministeri de Foment de bloquejar el seu vaixell al Port de Barcelona: "Amb l'Open Arms, el govern espanyol fa el mateix que Salvini", ha assegurat:

 

 

L'ONG ha presentat al·legacions a la decisió, però el govern espanyol té un termini de 3 mesos per respondre i, mentre no ho resolgui, el vaixell no té permís per sortir d'aigües jurisdiccionals espanyoles.

De tota manera, Camps ha assegurat que si no tenen resposta d'aquí a un mes, ho consideraran silenci administratiu i interpretaran que els donen permís per anar a aigües internacionals davant de Líbia.

 

 

Notícia relacionada - De l'infern de Líbia a la cavalcada de Reus: La història d'en Betcha i en Souleyman


"De manera contrària als convenis internacionals"

La capitania de Barcelona ha denegat el permís argumentant que la negativa dels estats més pròxims a acollir els rescatats, Malta i Itàlia, ha obligat anteriorment Open Arms a actuar "de manera contrària als convenis internacionals".

En un document de 6 pàgines, capitania també creu que el vaixell no compleix les normatives de seguretat i "prevenció de la contaminació":

"També es considera que el vaixell Open Arms no compta amb els certificats que garanteixin el compliment de la normativa internacional de seguretat marítima i prevenció de la contaminació del medi marí per al transport d'un elevat nombre de persones a bord, donat que s'ha reconegut i certificat per a un nombre de 18 persones en el seu funcionament normal."


Notícia relacionada: Itàlia tira endavant l'acusació contra Open Arms d'afavorir la immigració il·legal

 

"Operacions completes d'auxili i salvament"

El document també retreu a Open Arms que hagi fet "operacions completes d'auxili i salvament", quan el que s'ha demanat és fer operacions d'observació i vigilància.

També considera que no es podrà donar permís a l'Open Arms "mentre no es garanteixi que hi ha un acord per al desembarcament dels auxiliats amb les autoritats responsables" dels països més pròxims al lloc del rescat.


Portar-ho al Tribunal d'Hamburg

Entrevistat al programa "Els Matins" de TV3, Òscar Camps ha assegurat que, amb aquest document, el govern espanyol ha admès oficialment que Malta i Itàlia incompleixen els convenis internacionals:

"És novedós que un govern reconegui per escrit que hi ha altres països que estan incomplint, ja li hem demanat que ens acompanyi al Tribunal d'Hamburg a denunciar-ho."

El Tribunal d'Hamburg és l'organisme internacional de l'ONU que decideix sobre el dret marítim internacional. Camps ha afegit que espera que el problema es resolgui aviat, i ha suggerit que la negativa del govern espanyol podria ser inconstitucional.

 

Notícia relacionada: Open Arms marxa de l'Estret i retreu a Sánchez no haver complert​

 

 

 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut