Els lloguers prendran com a referència els preus mitjans del mercat

El govern espanyol limitarà el preu del lloguer en llocs on sigui "desorbitat"

El ministre José Luis Ábalos assegura que la Llei de l'Habitatge es presentarà abans de l'estiu
Actualitzat
TEMA:
Habitatge

El govern espanyol presentarà abans de l'estiu una llei per limitar el preu del lloguer. Ho ha anunciat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en una compareixença al Congrés.

L'objectiu és disposar d'un instrument que permeti delimitar el preu dels habitatges en lloguer en zones o ciutats on es registren pujades "desorbitades", com ara Madrid i Barcelona.

"Un problema social extraordinari requereix administracions audaces que prenguin mesures igualment excepcionals."

El ministeri habilitarà les comunitats autònomes i els ajuntaments perquè puguin limitar els preus màxims dels pisos.

Per establir aquests límits es prendran com a referència els preus mitjans del mercat de l'índex estatal de preus de lloguer que el ministeri prepara per al març.

La imposició d'un topall per als preus del lloguer és una de les mesures de l'acord de govern subscrit entre el PSOE i Unides Podem.


"Ponderat, taxat i proporcional"

Ábalos ha garantit que el topall serà "ponderat, taxat i proporcional" i que s'establirà després d'escoltar tot els agents del sector, les organitzacions socials, les administracions i el sector privat.

El ministre ha emmarcat aquesta iniciativa en un paquet més ampli relacionat amb l'habitatge, entre les que destaquen la Llei de l'Habitatge i la reestructuració del l'actual Pla de l'Habitatge, un de rehabilitació i un altre per al lloguer.

El projecte també inclou cedir sol públic a empreses privades per construir-hi habitatges de lloguer i construir 20.000 pisos públics en col·laboració amb la iniciativa privada.

"El més greu és que un dret bàsic s'hagi gestionat com un bé de mercat fins convertir-se en un problema transversal, un problema que amenaça projectes vitals de milers de joves que no poden independitzar-se ni formar una família."

 

La mesura topa amb un fort rebuig del sector immobiliari que creu que generarà mercat negre, problemes de demandes judicials massives, menys oferta i més desigualtat, com - diuen - ha passat a Berlín i París.

ARXIVAT A:
Habitatge
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut