La reforma vol acabar amb pràctiques d'empreses com Glovo, que ha contractat molts falsos autònoms (Reuters)

El govern espanyol planteja penes de presó de fins a 6 anys per contractar falsos autònoms

PSOE i Podem presenten una esmena a la reforma del Codi Penal per castigar les empreses que "imposin condicions il·legals" als treballadors

Reguitzell d'esmenes per reformar el Codi Penal. Aquest divendres, PSOE i Unides Podem n'han presentat tres. La primera, per crear un nou delicte d'enriquiment il·lícit de càrrecs públics.

La segona, per desbloquejar la renovació del TC i, la tercera, per castigar les empreses que, reiteradament, incompleixin la legislació laboral.

L'esmena, avançada per El País i La Vanguardia i presentada a proposta d'Unides Podem, preveu penes de presó de sis mesos a sis anys per a aquells empresaris que imposin condicions il·legals als treballadors de forma reiterada.

S'aplicarà als treballadors que treballin sota unes condicions o fórmules que no estiguin estipulades als contractes laborals. També es penalitzarà si l'empresa manté aquestes condicions, "en contra de requeriments judicials o sancions administratives"

Es tracta d'una modificació impulsada des de fa mesos per la vicepresidenta Yolanda Díaz per acabar amb pràctiques d'empreses com Glovo.

Tot i l'entrada en vigor de la llei "rider", aquesta companyia de menjar a domicili ha continuat operant amb autònoms, però només se la podia perseguir per infraccions administratives.

Les esmenes s'introduiran al Codi Penal aprofitant la reforma del delicte de sedició que es tramita al Congrés i que es votarà dijous de la setmana que ve.

Què diu ara el Codi Penal?

Actualment, l'article 311 del Codi Penal estableix penes de presó per a qui imposi "mitjançant engany o abús de necessitat" condicions il·legals de treball que perjudiquen, suprimeixin o restringeixin els drets reconeguts als treballadors.

També s'apliquen a qui contracti sense permís de treball o sense donar d'alta a la Seguretat Social a un determinat nombre de treballadors segons la mida de l'empresa.

 

ARXIVAT A:
JudicialDrets laboralsEconomia de butxacaEmpresa
Anar al contingut