El govern espanyol prohibeix tots els vols d'Itàlia a Espanya pel coronavirus

La mesura entra en vigor aquesta mitjanit i s'allargarà, de moment, fins al 25 de març

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha prohibit tots els vols directes des d'Itàlia a Espanya com a mesura de prevenció per limitar la propagació i el contagi del coronavirus, segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en una edició especial d'aquest dimarts.

De moment, la mesura entra en vigor aquesta mitjanit i s'allarga fins al 25 de març. Aquest període es podria prolongar en etapes addicionals no superiors als 14 dies, amb l'acord de la Comissió Europea. La situació -indica el BOE- s'avaluarà de manera periòdica tenint en compte l'evolució de l'epidèmia a Itàlia i les mesures que el seu govern apliqui.

El Butlletí Oficial de l'Estat ho justifica pel fet que "les comunicacions entre Itàlia i Espanya per via aèria són nombroses, amb una xifra important de vols i de viatgers procedents de les zones afectades". Diu que el país transalpí representa "el tercer mercat aeri internacional, amb més de 106.000 operacions comercials el 2019 i uns 16 milions de passatgers". Això suposa "el 9% de passatgers de tot el trànsit internacional" i que, per tant, "no és estrany que la gran majoria dels casos importats al nostre país han estat vinculats a viatgers procedents d'Itàlia."

Aquesta decisió tan dràstica s'empara en funció de la declaració de l'OMS sobre el coronavirus i en l'article 14 del Conveni sobre Aviació Civil Internacional, que estableixen, "en matèria de prevenció contra la propagació de malalties, la restricció de la navegació aèria per impedir la seva expansió."

El govern espanyol prohibeix tots els vols entre Espanya i Itàlia pel coronavirus
A tot l'Estat deixarà d'haver-hi vols des dels aeroports italians a partir d'aquesta mitjanit (ACN/Àlex Recolons)


Excepcions: vols humanitaris, mèdics o d'emergència

Aquesta decisió s'aplicarà a tots els vols directes des d'Itàlia amb algunes excepcions, com els vols d'"aeronaus de l'Estat, escales amb fins no comercials -és a dir, sense que baixin o pugin passatgers-, vols posicionals -sense passatgers i només per situar l'avió per a una operació posterior-, de càrrega, humanitaris, mèdics o d'emergència."

El govern espanyol afirma que aquesta mesura és "proporcionada, objectiva i no discriminatòria", segons les restriccions que Itàlia aplica sobre els moviments a tot el país.

El balanç fins aquest dimarts a Itàlia és de 463 morts i més de 9.000 contagiats pel coronavirus.

 

El tuit del consolat a Nàpols

Aquest dimarts a la tarda, quan ja se sabia que s'havien prohibit els vols d'Itàlia a Espanya, el consolat espanyol a Nàpols feia una piulada en què donava algunes pistes per esquivar aquesta prohibició.

El tuit, que posteriorment han esborrat, era una resposta a una usuària que preguntava què podien fer si no sortia el seu vol previst per aquest dimarts i proposava una alternativa: 

"Si no sortís el seu vol, tenen opció d'agafar un bitllet amb escala en un altre país, ja que només s'han suspès les connexions directes." 

 

 

 

El compte de Twitter s'identifica com el del consolat a Nàpols i, tot i que no té el signe de compte verificat, té entre els seus seguidors el Ministeri d'Afers Exteriors, l'ambaixada espanyola a Itàlia, l'Institut Cervantes i diversos comptes d'ambaixades i consolats.

L'ambaixada d'Espanya a Roma i els consolats a Gènova, Milà, Nàpols i Roma estan intentant trobar alternatives per als ciutadans espanyols afectats per aquesta prohibició de vols.

 



11 morts als motins

Mentrestant, continuen els motins a diverses presons italianes per les restriccions en el règim de visites a causa de l'emergència del coronavirus. Entre aquest diumenge i aquest dilluns han mort 11 presos, segons informa el Ministeri de Justícia.

Vuit dels presos morts eren del centre penitenciari de Mòdena, a la regió d'Emília Romanya, al nord del país. Quatre han mort a la mateixa presó i els altres quatre han perdut la vida durant el trasllat quan eren evacuats a altres centres. Tres reclusos han mort a Rieti, al centre del país, i a 10 interns més els han hagut d'ingressar en un hospital.

Totes les morts han passat després que els presos consumissin fàrmacs i estupefaents que havien tret de la infermeria durant les protestes.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut