Imatge d'arxiu d'un Consell de Ministres ((Efe/Borja Puig de la Bellacasa))

La moratòria de lloguer per la pandèmia es prorrogarà fins al 31 d'octubre

El govern espanyol també allargarà altres mesures com la suspensió dels desnonaments per a famílies vulnerables o la prohibició de tallar llum, aigua i gas, que s'acaben el 9 d'agost
Redacció Actualitzat
TEMA:
Govern espanyol

L'anomenat "escut social" del govern espanyol per fer front als efectes de la pandèmia que acaba el 9 d'agost s'allargarà. Fonts de La Moncloa confirmen que en el Consell de Ministres de dimarts que ve n'aprovaran la pròrroga fins al 31 d'octubre.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i el de Presidència, Félix Bolaños, han arribat finalment a un consens per donar continuïtat al decret.

L'executiu espanyol prorrogarà les mesures incloses al Reial Decret 8/2021, que inclouen, entre d'altres la suspensió dels desnonaments sense alternativa habitacional per a famílies vulnerables, la moratòria en el pagament de lloguers si els propietaris són grans tenidors i la prohibició de tallar subministraments bàsics com llum, aigua i gas als consumidors vulnerables. 

Acció reivindicativa del passat 20 de juliol a Barcelona reclamant una pròrroga de la moratòria (ACN/Eli Don)

També s'amplia en tres mesos el termini per a demanar una moratòria en el pagament d'hipoteques i crèdits i s'amplia la vigència del bo social, el descompte directe en la factura de serveis bàsics per a famílies vulnerables.

A més s'hi suma la pròrroga de la consideració com a essencials dels serveis de protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere.

L'última ampliació es va aprovar al maig amb la possibilitat de sol·licitar la moratòria o condonació parcial de la renda del lloguer de la vivenda, quan el lloguer sigui d'un gran tenidor o entitat pública.

La mesura s'ha fet pública l'endemà que la Generalitat anunciés que l'Agència de l'Habitatge es farà càrrec del lloguer i part del deute de les famílies vulnerables que tinguin data de desnonament fixada.

Unides Podem hauria volgut allargar la mesura fins el 31 de desembre, com a confirmat el president dels Comuns al Congrés, Jaume Asens, en una entrevista aquest dijous al programa El matí de Catalunya Ràdio. Asens ha reconegut "que hi ha resistències" per fer-ho en els seus socis de govern, però no ha descartat que la mesura es pugui tornar a prorrogar més endavant si les circumstàncies ho aconsellen.

Asens ha reconegut, però, que hi ha molts desnonaments que s'escapen dels escuts socials i que encara no hi ha acord entre els socis de govern sobre la nova llei de l'habitatge que ha de "regular els preus del lloguer, en la línia amb el que es fa a la llei catalana". Una llei que l'executiu espanyol ha aprovat recórrer davant el Tribunal Constitucional per invasió de competències.

 

ARXIVAT A:
Govern espanyol Coronavirus Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut