El Consell de Ministres s'ha reunit de manera extraordinària pel 8M (EFE/Juanjo Guillén)

El govern espanyol reactiva la llei contra el tràfic de dones: més protecció per a les víctimes

El Consell de Ministres també ha aprovat endurir els criteris en el sistema VioGen per abandonar les proteccions policials de les dones víctimes de violència masclista
Redacció Actualitzat
TEMA:
8M

El govern espanyol ha anunciat aquest divendres que tornarà a tramitar la llei de lluita contra el tràfic de dones. "Servirà per combatre el tràfic laboral, sexual, matrimonial o pel comerç d'òrgans", ha expressat la ministra d'Igualtat, Ana Redondo.

Segons ha explicat, "es farà de manera integral, donant suport a les víctimes i donant cobertura a les supervivents, especialment les que estan en situació irregular".

Redondo s'ha referit així a tota una sèrie de mesures per protegir les víctimes, que en la majoria dels casos són dones arribades d'altres països i que no tenen els papers en regla.

Ho ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres excepcional pel 8M, el Dia Internacional de les Dones, en què s'han plantejat noves mesures per fomentar la igualtat entre homes i dones.

D'aquesta manera, es recupera una mesura de la passada legislatura, amb Irene Montero com a ministra d'Igualtat. El novembre del 2022 es va aprovar l'avantprojecte de llei de tràfic, però la seva tramitació va quedar aparcada per la convocatòria d'eleccions.


Protegir les víctimes de tràfic sense denúncia

Redondo ha detallat que aquest projecte de llei "no és punitivista", sinó que està "fonamentalment centrat en la prevenció i en la sensibilització de les víctimes".

A més, ha explicat que la norma reconeixerà les víctimes de tràfic amb "el dret a la percepció de l'ingrés mínim vital i considerant-les com a col·lectiu prioritari a l'hora d'accedir a un habitatge públic".

També tindran "dret a una assistència lletrada, a ser assessorades i acompanyades en tot el procés" i a "indemnitzacions amb càrrec als béns decomissats a les màfies i als grups de tràfic", ha dit Redondo.

Un punt destacat és que, segons la ministra, no caldrà denúncia perquè es busca "deslligar-la de la protecció":

"La por és en el moment de la denúncia. Després hi haurà procediments que acreditin que és una víctima".

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE/Juanjo Guillén)

Ajudes de la llei del "només sí és sí"

El Consell de Ministres ha desenvolupat un dels articles de la llei del "només sí és sí" que estaven pendents d'executar: l'activació de les ajudes econòmiques a les víctimes de violència sexual amb rendes inferiors al salari mínim interprofessional.

Redondo ha explicat que podran percebre un subsidi de desocupació durant sis mesos, mes a mes o en un únic pagament.

Les dones que pateixin violència masclista, a més, veuran equiparades les seves baixes laborals a les dels accidents de feina.

Ho ha explicat la ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, que ha assegurat que cobraran des del primer dia el 75% de la base reguladora i no caldrà període de carència.


Millores en el sistema VioGen per a víctimes de violència masclista

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat una sèrie de canvis en el Sistema de Seguiment Integral en Casos de Violència de Gènere (VioGen), actiu des del 2007, per millorar el seu funcionament.

El titular d'Interior ha explicat que es volen restringir els criteris que provoquen que determinats casos oberts en el sistema passin a estar inactius, fet que fa que s'aturi la protecció policial de les víctimes:

"Amb aquests canvis, aconseguim prolongar aquesta protecció i evitar que la dona pugui patir una situació d'indefensió prematura quan pugui donar-se una situació de risc latent".

Marlaska ha aclarit que els experts policials hauran d'entrevistar-se "almenys una vegada" de manera presencial amb les víctimes i revaluar la situació, deixant constància en el sistema.

Només es podrà considerar un cas inactiu en el sistema VioGen quan no hi hagi mesures judicials de protecció en vigor i els agents especialitzats considerin que no existeixen circumstàncies perquè la protecció continuï activa.

En aquest sentit, ha dit que "només s'inactivaran casos extrems per mort, presó o sortida a l'estranger de l'agressor".

 

ARXIVAT A:
8M
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut