El govern espanyol "rebutja i condemna" la sentència de mort de Lluís Companys
La Generalitat reclama una llei que "anul·li la sentència del president Companys"
El Consell de Ministres que s'ha celebrat aquest divendres a Barcelona ha aprovat una declaració de "rebuig i condemna" del consell de guerra i la sentència que el 1940 va condemnar a mort el president de la Generalitat Lluís Companys.
Segons fonts de La Moncloa, la llei de memòria històrica ja va "declarar la il·legitimitat de les condemnes dels tribunals durant la Guerra Civil".
L'acord l'ha comunicat la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres:
"El Consell de Ministres assumeix la declaració de reposició i reconeixement personal en favor de Lluís Companys i Jover. Amb aquest acord es rebutja i es condemna el consell de guerra que va decidir l'execució, i es proclama públicament i solemnement el reconeixement i la restitució de la plena dignitat del president Companys."
En un primer moment ha corregut el rumor que el que aquest Consell de Ministres aprovaria seria la nul·litat de la condemna a mort de Companys.
A preguntes dels periodistes, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha precisat que la nul·litat exigeix canvis legislatius:
"La nul·litat dels judicis requereix previsió normativa i, de fet, en aquests moments hi ha una proposició de llei que així ho contempla i que està en tramitació al Congrés dels Diputats."
"Per tant, això podrà ser aprovat si així ho considera la seu de la sobirania popular, el Congrés dels Diputats, properament en el marc de la tramitació d'aquesta proposició de llei."
Batet, que ha respost als periodistes en català, ha assegurat que la declaració d'aquest divendres és molt més rellevant que la que va fer el govern espanyol el 2009.
Notícia relacionada - octubre 2017: Casado diu que Puigdemont pot acabar com Companys el 1934
Capella demana una llei que anul·li la sentència de Companys
Des de la Generalitat, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha carregat contra la condemna de la sentència de Companys: "arriba 40 anys tard" i és "únicament un gest".
Capella vol "una llei que anul·li els procediments sumaríssims i que anul·li la sentència del president Companys".
Declaracions prèvies del Congrés i del Parlament
El Congrés dels Diputats va aprovar el setembre del 2017 un text que va declarar "il·legítimes, radicalment nul·les i injustes" les sentències franquistes contra Companys del 1939 i 1940.
Aquella declaració, però, no tenia efectes jurídics. El diputat d'ERC Joan Tardà va reclamar llavors que s'anés més enllà i s'anul·lés jurídicament les condemnes.
El Parlament de Catalunya havia aprovat prèviament, el juny del 2017, un text que declarava il·legals els 64.000 processos judicials considerats polítics que l'administració franquista va fer entre el 1938 i el 1978.
El text, aprovat pel ple del Parlament per unanimitat, declarava aquestes sentències "nul·les de ple dret".